ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Srpsko selo stari i nestaje

Objavljeno u OSTALO

BEOGRAD, Od 4.600 sela u Srbiji, u 200 njih nema stanovnika, a u još tolikom broju nema žitelja mlađih od 25 godina, izjavio je danas Tanjugu stručni saradnik u Privrednoj komori Srbije (PKS) Branislav Gulan.
“Potrebna je još decenija i po da 700 sela ostane bez stanovnika”, upozorio je Gulan, napominjući da u tim naseljima živi manje od po 100 stanovnika.

“Za dvije decenije će nestati četvrtina današnjih sela u Srbiji. Čak u 86 odsto sela se bilježi pad stanovništva”, rekao je Gulan, ukazujući da više od 80 odsto gazdinstava ili uopšte nema aktivnih lica ili nema poljoprivrednika.

“U srpskim selima danas ima 50.000 napuštenih kuća, a na još 145.000 njih piše ‘privremeno nenastanjena”, naveo je Gulan, dodajući da se danas ne obrađuje gotovo 600.000 hektara njiva.

Gulan je podsjetio i da je nekadašnja Jugoslavija za pola vijeka imala najbržu deagrarizaciju u svijetu – od 1950. do 2000-te iz sela u grad je prešlo osam miliona ljudi, dodajući da je u razvijenom svijetu za takav proces trebalo i do 150 godina.

Gulan je objasnio da se multifunkcionalnost, prije svega, ogleda u razvoju i diversifikaciji privrednih aktivnosti, ulaganjima u poljoprivredno zadrugarstvo, oblicima poljoprivredne proizvodnje koji treba da zaštite životnu sredinu i ne narušavaju prirodu, upravljanju vodama, kao i razvoju i unapređenju seoske infrastrukture.

Stručni saradnik u PKS je naveo i to što su u EU izdaci za agrarnu politiku u 2008. “angažovali” 44 odsto budžeta, dok se za regionalnu politiku posljednjih godina u Uniji troši oko 35 odsto budžeta.

Gulan je istakao da novi koncept ruralnog razvoja Srbije treba da se zasniva na regionalnom aspektu, odnosno specifičnostima pojedinih regiona – demografskim, sociološkim, kulturološkim, privrednim, saobraćajnim, aspektima stanovanja… Tanjug

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+