ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Srpska traži dio od 6,2 miliona dobiti „Arcelor Mittala“

Objavljeno u PRIVREDA

– Dio dobiti biće podijeljen između „Mittala“ i RŽR „Ljubija“
– Poreski inspektori utvrdili da je „Mittal“ utajio 49 miliona KM na što je uložena žalba
– RŽR „Ljubija“ još čeka kupca         

BANJALUKA – „Arcelor Mitttal“ Prijedor ostvario je u prošloj godini 6,2 miliona KM dobiti, a dio tog iznosa KM trebalo bi da pripadne Rudniku željezne rude „Ljubija“, odnosno Republici Srpskoj, kao jednom od osnivača „Mittala“.

Prijedorska kompanija, u kojoj RŽR „Ljubija“, odnosno RS ima 49 odsto udjela, u prošloj godini je ostvarila prihod od 65 miliona KM i veći je za oko pet miliona u odnosu na godinu ranije.

Takođe, povećana je i dobit u odnosu na 2016. godinu i to za pola miliona maraka.

Bolji poslovni rezultati, ipak, nisu doprinijeli novom zapošljavanju. Naprotiv, „Arcelor Mittal“ je u prošloj godini smanjio broj zaposlenih radnika sa 813 na 755.

Direktor „Arcelor Mittala“ Mladen Jelača rekao je danas za CAPITAL da je RŽR „Ljubija“ zatražio podjelu dobiti te da će ona vjerovatno biti podijeljena u narednih mjesec dana.

Pojasnio je da je proteklih godina dijeljeno oko 25 odsto dobiti, dok je ostali dio korišćen za investicije.

„Mi smo za sve godine do 2016. podijelili oko 25 odsto ukupno ostvarenog profita, odnosno oko 20 miliona KM, a to znači da je RŽR dobio oko 10 miliona KM. Što se tiče dobiti ostvarene u 2017. RŽR je prije 15-ak dana podnio zahtjev za podjelu dobiti i očekujem da će u roku od mjesec dana biti donesena odluka o podjeli profita“, rekao je Jelača.

Govoreći o smanjenju broja radnika on je rekao da je u posljednje tri godine smanjena proizvodnja te da je to razlog smanjenja broja radnika. Rekao je i da bi se to promijenilo ukoliko „Mittal“ uspije da privatizuje RŽR „Ljubija“ jer bi tada bilo više i posla.

Žalba „Mittala“ na rješenje o utaji poreza i dalje u Ministarstvu finansija

„Arcelor Mittal“ posljednjih godina izaziva veliku pažnju javnosti zbog transfernih cijena koje je Poreska uprava RS utvrdila u ovoj kompaniji, a koje oni osporavaju, ali i zbog privatizacije Rudnika željezne rude „Ljubija“.

Poreska uprava RS utvrdila je 2015. godine da „Mittal“ svojoj željezari u Zenici prodavao rudu po nižim cijenama od tržišnih i na taj način utajio oko 50 miliona poreskih obaveza, ali je „Mittal“ to rješenje osporio na sudu.

Nakon toga PURS je ponovo pokrenula kontrolu u ovom preduzeću i rješenjem iz aprila ove godine ponovo utvrdila da je „Mittal“, putem transfernih cijena, utajio 49 miliona KM. Međutim, „Mittal“ se žalio i na ovo rješenje PURS-a, a Ministarstvo finansija RS kao drugostepeni organ još uvijek nije donijelo odluku po toj žalbi.

„Još uvijek nemamo nikakav odgovor iz Ministarstva kada je u pitanju naša žalba“, rekao je Jelača.

Osim transfernih cijena, pažnju javnosti je prošle godine privukla privatizacija državnog kapitala u RŽR „Ljubija“ za koji su zainteresovni „Arcelor Mittal“ iz Londona i „Israeli Investment Group“.

Privatizacija RŽR „Ljubija“ podigla je prašinu s obzirom na to da su vladajuće stranke u RS imale različite stavove po ovom pitanju. Dok su SNSD i SP podržavali kompaniju “Israeli Investment Group”, čija ponuda je bila finansijski bolja, DNS se protivio prodaji ovom investitoru i podržao punudu „Arcelor Mittala“ iz Londona sa kojim RŽR „Ljubija“ ima zajedničko preduzeće u Prijedoru „Arcelor Mittal“.

Upravo zbog stava DNS-a Vlada je dva puta povlačila odluku o prodaji državnog kapitala sa sjednice NSRS, a treću odluku, koja je pred poslanicima bila prošle godine, nije povukla i ponovo je predložila da se državni kapital u RŽR „Ljubija“ proda firmi “Israeli Investment Gruop“. Ona je za 65 odsto akcija „Ljubije“ ponudila 92 miliona KM, dok je „Arcelor Mittal“ ponudio 63,6 miliona KM. Međutim, ta odluka nije dobila podršku u NSRS jer su protiv glasali upravo poslanici DNS-a.

Nakon toga Vlada je krajem prošle godine donijela odluku da prodaja državnog kapitala u RŽR „Ljubija“ ide preko berze, a Investiciono-razvojna banka (IRB) RS je nedavno objavila plan privatizacije preduzeća sa državnim kapitalom za ovu godinu, a tim planom ovbuhvaćen je i RŽR „Ljubija“.

CAPITAL: Marina Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+