ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Šri Lanka: Proizvodnja čaja pala treću godinu zaredom

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

KOLOMBO, Loše vrijeme i vladina zabrana upotrebe pesticida napravili su prošle godine pustoš na poljima “cejlonskog” čaja.

 

Nedavno objavljeni službeni podaci su pokazali da je proizvodnja čaja u Šri Lanki pala 11,1 odsto u 2016. godini, što je treća uzastopna godina kako najvažnija poljoprivredna grana bilježi pad.

 

Na ovu lošu vijest nadovezala se i druga: proizvodnja u januaru je manja za 15,3 odsto u poređenju sa istim mjesecom prošle godine.

 

Takođe, izvoz popularnog cejlonskog čaja dotakao je najniži nivo u posljednjih četrnaest godina. U 2016. godini vrijednost izvezenog čaja je iznosila 1,26 milijardi dolara, što je 5,3 odsto manje nego 2015. godine.

 

Najveću zaradu od čaja ova ostrvska zemlja u Indijskom okeanu je ostvarila 2014. godine kada je vrijednost izvezenog čaja iznosila 1,63 milijarde dolara.

 

Šri Lanka (ranije ime Cejlon) je nakon Kine, Indije i Kenije 4. proizvođač čaja u svijetu. Najveća tržišta za cejlonski čaj su Rusija, Iran, Irak i Turska, zatim UAE, Libija, Sirija i Kuvajt.   Agencije

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+