ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Srbija ukinula uvozne takse za mlijeko i svinjetinu iz EU

Objavljeno u PRIVREDA

BEOGRAD, Vlada Srbije ukinula je uvozne takse za mlijeko i mliječne proizvode, kao i svinjetinu i svinjsku mast iz Evropske unije, objavljeno je u “Službenom glasniku”.

Takse za ove proizvode ukinute su 29. decembra, dok se za žive svinje domaće vrste do 50 kilograma ukidaju 31. decembra.

Vlada Srbije uvela je takse na uvoz ovih proizvoda iz EU 2015. godine da bi spriječila poremećaje na tržištu i produživala ih nekoliko puta, da bi ih u međuvremenu ukinula za određene vrste pavlake.

Tadašnja odluka donijeta je u kontekstu ukidanja kvota za proizvodnju mlijeka u EU i ruske zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU, što je stvorilo viškove na evropskom tržištu.

EU je nekoliko puta pozivala Srbiju da takse ukine obrazlažući zahtjev tvrdnjom da se one kose sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+