ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Srbija daje novac za gajenje ljekovitog bilja i proizvodnju meda

Objavljeno u PRIVREDA

BEOGRAD, Ministar bez portfelja Milаn Krkobаbić potpisao je ugovore o dodjeli bespovrаtnih sredstаvа s direktorima prve dvije novoosnovane zadruge. 

Poljoprivrednoj zadruzi “Zaplanjski zasad Gadžin Han” ugovorom je dodjeljeno 5,9 miliona dinara za proizvodnju, preradu, pakovanje i plasman ljekovitog bilja, dok će Pčelarska zadruga Bee cooper Devča dobiti 6,24 miliona dinara za formiranje pčelinjaka.

Krkobabić je poslije potpisivanja ugovora rekao da je cilj projekta oživljavanja zadruga da se “očuva srpsko selo, kako bi mladi tu vidjeli svoju budućnost”.

“Očekujemo da će ove zadruge, sa oko 30 zadrugara i isto toliko operanata, u narednom periodu postati okosnica zadrugarstva, praktičan primjer kako zadruge mogu da funkcionišu”, kazao je Krkobabić.

On je istakao doprinos lokalnih samouprava u obezbjeđivanju poslovnih prostora, cjelokupne pripreme i logistike da bi taj projekat oživljavanja zadruga mogao da se realizuje.

“Projekat je ambiciozan. U prosjeku dobijamo dva do tri zahtjeva dnevno, što znači da je cifra od 500 zadruga apsolutno ostvariva, a mi ćemo učiniti sve da to i realizujemo”, kazao je Krkobabić i dodao da će se nastaviti osnivanje zadruga.

Predsednik Akademijskog odobra za selo Srpske akademije nauka i umjetnosti Dragan Škorić rekao je da je cilj pomaganja zadruga da svako selo u Srbiji “bude udruženo”.

“Svaki proizvođač u okviru zadruge, trebalo bi da postane robni proizvođač sa prepoznatljivom markom svojih proizvoda”, kazao je Škorić.

Dodao je da ta akcija treba da bude podržana da bi za dvije i po godine Srbija mogla da konkuriše razvijenim zemljama Evrope i svijeta.

Direktor poljoprivredne zadruge “Zaplanjski zasad Gadžin Han” Zoran Ilić rekao je da će se kroz projekat oživljavanja zadruga zaustaviti migracije koje su, kako je istakao “veliki problem u svakom selu”.

“Mi ćemo pokušati da ovom opremom maksimalno povećamo površine pod ljekovitim biljem i da pomognemo svim proizvođačima da imaju prihod i da ostanu na selu”, kazao je Ilić. Beta

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+