ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Sporna stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje

Objavljeno u OSTALO

BANJALUKA, Prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske, stopa obaveznog zdravstvenog osiguranja penzionera koju plaćaju penzioni fondovi u Federaciji BiH iznosi 1,2 odsto, u Hrvatskoj i Crnoj Gori jedan odsto, dok u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji državni budžeti obezbjeđuju sva nedostajuća sredstva za isplatu penzija uključujući i potrebna sredstva za njihovo obavezno zdravstveno osiguranje.

U saopštenju iz Fonda PIO ističu da po tom osnovu Fond izdvaja dva odsto za zdravstveno osiguranje penzionera u Republici Srpskoj, te demantuju da je ta stopa najniža u regionu.

U Fondu zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske Srni je rečeno da je stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje u Crnoj Gori 19 odsto, Hrvatskoj 15, Makedoniji 14,9, Srbiji 12,3 , dok u Republici Srpskoj iznosi dva odsto.

“U saopštenju Fonda PIO su navedeni podaci o tome koliki procenat doprinosa plaćaju fondovi penzionog osiguranja, pri čemu je izostavljen podatak o ukupnom iznosu stope doprinosa za zdravstveno osiguranje penzionera, bez obzira ko ga plaća. Fond zdravstvenog osiguranja Srpske nije protiv toga da penzioneri plaćaju manji doprinos za zdravstveno osiguranje iz svojih penzija, pa čak da ga ne plaćaju uopšte kako bi im bio poboljšan standrad”, navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U informaciji pod naslovom “Stopa doprinosa za zdravstvo penzionera najniža u regionu”, koju je juče objavila Novinska agencija Republike Srpske – Srna nije rečeno ko za penzionere uplaćuje doprinos, već koliko iznosi stopa doprinosa, jer u pojedinim državama iz budžeta plaćaju dio ili cijeli iznos doprinosa za zdravstveno osiguranje penzionera, kako bi zaštitili standard ove populacije.  Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+