ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Špirić informisao Bartona da će budžet biti restriktivan

Objavljeno u FINANSIJE

SARAJEVO, Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić naglasio je danas tokom sastanka sa šefom Misije OEBS-a u BiH Flečerom Bartonom da će budžet BiH biti restriktivan u skladu sa zaključcima Fiskalnog savjeta BiH i usvojenim Globalnim fiskalnim okvirom za period od 2012. do 2014. godine, te da to podrazumijeva niz ušteda i smanjenje javne potrošnje.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH saopšteno je da je Špirić danas u Sarajevu upoznao ambasadora Bartona sa aktuelnom situacijom u BiH, te aktivnostima u vezi sa usvajanjem budžeta institucija BiH za 2012. godinu.

Špirić je naglasio da postoji problem da se usklade realne mogućnosti i najbolje međunarodne prakse sa zakonskim rješenjima koja iziskuju dodatne troškove, poput isplate penzija prijevremeno penzionisanim vojnicima Oružanih snaga BiH.

Ministar finansija BiH u razgovoru sa Bartonom naglasio je da se traže mogućnosti kako bi ovaj problem bio riješen, te podsjetio da su iz Svjetske banke ocijenili da penzionisanje osoba sa 35 godina starosti nije u skladu sa najboljim međunarodnim praksama, te da bi to ugrozilo entitetske penzione fondove.

Šef Misije OEBS-a rekao je da podržava provođenje reformi, ali i hrabrost da se krene u ovaj proces kroz smanjenje javne potrošnje i sistemsko rješavanje problema.

Barton je dodao da su u OEBS-u pripremili analizu u oblasti socijalne zaštite koja bi mogla dati konstruktivan doprinos u prevazilaženju problema.

Špirić i Barton saglasili su se da je neophodno provoditi reforme u BiH na putu ka EU, ali i ispunjavati obaveze, poput provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić-Finci”. Srna

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+