ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

S&P: Potvrđen kreditni rejting BiH – izgledi popravljeni

Objavljeno u FINANSIJE

SARAJEVO, Međunarodna agencija Standard&Poor's potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, koji ostaje B, i definisala izglede kao stabilne, uklonivši time rejting sa pozicije posmatranja na koju je stavljen zbog mogućih negativnih implikacija.

Agencija Standard&Poor's smanjila je 30. novembra 2011. godine kreditni rejting BiH sa B+ na B, uz stavljanje rejtinga na posmatranje zbog mogućih negativnih implikacija. U novom izvještaju, od 28. marta 2012. godine, Standard&Poor's potvrdio je kreditni rejting BiH, ali su izgledi rejtinga uklonjeni sa pozicije posmatranja zbog negativnih očekivanja, i popravljeni na stabilne.

Potvrđivanje kreditnog rejtinga i njegovi stabilni izgledi odražavaju mišljenje analitičara agencije Standard&Poor's da su se politički i fiskalni izgledi ili očekivanja popravili nakon formiranja Vijeća ministara BiH, usvajanja budžeta za 2011. godinu i usvajanja globalnog fiskalnog okvira.

Kratkoročni izazovi, poput budžeta za 2012. godinu i politička neizvjesnost, ostaju ukoliko vlasti ne uspiju riješiti navedena osjetljiva pitanja. Kao dugoročne izazove, analitičari navode sprovođenje reformi, kandidaturu za članstvo u EU, članstvo u NATO-u i smanjenje potrošnje javnog sektora.

Stabilni izgledi odražavaju očekivanja analitičara da će se političko okruženje stabilizovati nakon što je uspostavljen Savjet ministara BiH, čime će se omogućiti efikasnije upravljanje javnim finansijama.

Rejting bi, upozoravaju analitičari, mogao biti smanjen u slučaju značajnog (dugotrajnog) odgađanja usvajanja budžeta za 2012. godinu i odlaganja servisiranja spoljnih obaveza kao što je to bio slučaj u januaru ove godine.

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (1)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+