ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Softić: Dvije decenije stabilne monetarne politike

Objavljeno u FINANSIJE

SARAJEVO – Centralna banka BiH potpuno je nezavisna, kredibilna i transparentna, a svih ovih godina, sprovodeći stabilnu monetarnu politiku, služi kao jedan od osnova makroekonomske stabilnosti u BiH, izjavio je guverner Senad Softić na svečanosti povodom 20 godina rada ove finansijske institucije.

Obilježavanje 20 godina rada održano je danas u Zemaljskom muzeju u Sarajevu otvaranjem numizmatičke izložbe pod nazivom “Tragom novca” koja prikazuje najljepše i najznačajnije primjerke novca u opticaju na teritoriji BiH.

“Riječ je o periodu od četvrtog vijeka prije Nove ere, pa sve do danas”, rekao je Softić, obraćajući se brojnim zvanicama.

On je podsjetio da je Centralnoj banci odobrena odgovornost za izdavanje novca i za sprovođenje monetarne politike na jedinstvenom ekonomskom prostoru, te da su prve novčanice u konvertibilnim markama izdate 22. juna 1998. godine, a prve kovanice u decembru iste godine.

“To su kolekcije koje su valsništvo Zemaljskog muzeja i Centralne banke BiH. Ovde imamo primjerke hartija od vrijednosti koje su idate u poslednjih 100 i više godina, a Centralna banka će na ovu izložbu, koja će trajati do 22. decembra, organizovano dovoditi studente i đake da vide postavku i biće otvorena za širu javnost”, rekao je Softić.

U okviru obilježavanja ovog jubileja biće prikazan i video-film o Centralnoj banci, čime se žele približiti osnovni zadaci i funkcija ove banke, kao i promotivni spot.

Softić je danas predstavio i jubilarno izdanje srebrenjaka Centralne banke BiH, posebno dizajniranog i izrađenog kako bi se upotpunila svečanost.

“Jubilarni srebrenjak je izradila Kraljevska kovnica u Velikoj Britaniji, koja na visoko kvalitetnom nivou proizvodi kovanice KM i jubilarne srebrenjake za Centralnu banku. Radi se o srebrenjaku izdatom samo za ovu priliku težine 28, 28 grama i ima obilježje Centralne banke. Kipovi na prvoj strani drže broj 20 koji simbolizuje 20 godina”, rekao je Softić.

Svečanosti su prisustvovali članovi Upravog odbora ove banke LJubiša Vladušić i Kemal Kozarić i brojne zvanice iz političkog i kulturnog života.

Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • Milica

    Softicu mozda je na tvom tekucem racunu sve stabilno s obzirom da vi inflaciju i ne osjetite. KM vezan za euro, ecb samo stampa eure i izaziva inflaciju, a mi koji smo vezani za euro to zestoko trpimo i naravno zabranjeno nam stampati. Kad tad ova nerealna veza ce se raskinuti jer je totalni apsurd.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+