ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Smanjeni prihodi od koncesione naknade

Objavljeno u FINANSIJE

konvertibilne markeBANJALUKA, U Republici Srpskoj je tokom 2014. godine uplaćeno ukupno 22.193.380 KM na ime jednokratne koncesione naknade, ali je vidljivo smanjenje uplate po tom osnovu u oblasti mineralnih resursa, po osnovu koje se i uplaćuje najveći iznos koncesione naknade.

Jedan od razloga smanjenja naknada je što u 2014. godini nije bilo zaključeno većih ugovora o dodjeli koncesije, za razliku od 2013.godine, pa je smanjenje proizašlo iz uplata manjeg iznosa jednokratnih koncesionih naknada koje se uplaćuju prilikom zaključenja ugovora o koncesiji.

Razlog smanjenja visine uplate koncesione naknade u 2014. u odnosu na 2013. godinu nalazi se i u padu ekonomske i privredne aktivnosti, kao naprimjer, kod koncesionara: Rudnici „Arcelor Mittal“ d.o.o. Prijedor, kod koga je uplata manja zbog problema u transportu rude (devastacija željezničkih pruga prouzrokovana poplavama u 2014), te manje značajna umanjenja uplate koncesione naknade kod koncesionara „Boksit“ a.d. Milići, „Alpine – Rudnici Lapišnica“ d.o.o. Istočno Sarajevo, „Tereks Inžinjering – Kamenolomi „Bijele Vode“ d.o.o. Bijele Vode, „Romanijaputevi “ a.d. Sokolac, „Ruding“ a.d. Ugljevik i drugih – precizira se u izvještaju o radu Komisije za koncesije.

U oblasti korišćenja poljoprivrednog zemljišta, visina uplate koncesione naknade u Budžet RS je na nivou većem od prethodne godine za iznos od 198.076 KM, iako su u toku 2014. izuzetno nepovoljne vremenske neprilike u vidu obilnih kiša i poplava uticale na prinose.

Zbog elementarnih nepogoda, Vlada Srpske je svojom odlukom od 10.septembra 2014. umanjila iznos godišnje koncesione naknade u toj godini za 50 posto, ali i pored toga koncesionari iz oblasti poljoprivrede su uredno izmirili koncesionu naknadu.

U Republici Srpskoj niti jedno Sportsko-ribolovno društvo nema zaključen koncesioni ugovor za korišćenje vodnih tokova za ulov ribe, ali uplate za takve radnje sportsko-ribolovna društva su vršila su na vrstu prihoda od davanja prava na eksploataciju prirodnih resursa, patenata i autorskih prava.

Po tom osnovu je uplata koncesione naknade iznosila ukupno 124.913 KM u 2014.godini, od 54 sportsko-ribolovna društva.

Komisija za koncesije je u svom izvještaju, o kojem će se izjasniti poslanici Narodne skupštine RS-a na sjednici 19.maja, ponovo upozorava da se u Srpskoj već duži vremenski vrši nelegalna eksploatacija šljunka, pijeska i kamena bez ikakvih odobrenja, ili na osnovu zloupotreba rješenja za vađenje materijala izdatih od javne ustanove „Vode Srpske“ Bijeljina, u svrhu održavanja korita i korišćenje vodnog zemljišta.

U ovom izvještaju Komisija je predložila Vladi RS, odnosno Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva da raskine 27 ugovora kod kojih nije bilo nikakvih aktivnosti u 2014., a i jedan duži period prije.

Smatraju i da bi Vlada RS trebalo što hitnije predloži Zakon o naknadama, kako bi se u praksi olakšala pozicija koncesionara, u smislu da se tri puta ne plaća ista naknada, a čime bi se postigli i pozitivni efekti u vezi privlačenja stranog kapitala i investitora uopšte.  Fena

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+