ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Skok vrijednosti robne razmjene Hrvatske sa Crnom Gorom

Objavljeno u TRGOVINA

PODGORICA, Robna razmjena Crne Gore i Hrvatske u 2011. godini bila je 138,7 miliona evra, što predstavlja rast od 64,7 odsto u odnosu na 2010. godinu.

Izvoz je iznosio 45,9 miliona evra i 10 puta je povećan, dok je uvoz bio 92,8 miliona evra i ostvaren je rast od 12,2 odsto u odnosu 2010. godinu, saopšteno je na sastanku privrednih komora zemalja bivše Jugoslavije koji je održan u Zagrebu.

Najzastupljenije robe u crnogorskom izvozu u Hrvatsku su aluminijum /91 odsto/, koža, mašine i mehanički uređaji, voće, drvo i proizvodi od drveta, farmaceutski proizvodi, pića i alkoholi, a u uvozu mineralna goriva, cement, razni proizvodi za ishranu, električni aparati i oprema, brodovi, prerađevine od mesa i staklo.

Od početka ove godine Crna Gora ima potpuno slobodnu trgovinu sa Srbijom, BiH, Makedonijom, Albanijom i Moldavijom, dok sa Hrvatskom ima asimetrični pristup liberalizacije u korist Crne Gore.

Nakon ulaska Hrvatske u EU, uvoz i izvoz roba odvijaće se u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i asocijaciji koji Crna Gora primjenjuje u trgovini sa svim članicama EU. Srna

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+