Capital.ba

Sjetva završena u optimalnom roku

29.11.2012. / 18:41

BIJELJINA, Sjetva jesenjih kultura na Poljoprivrednom dobru /PD/ “Semberija” u Novom Selu kod Bijeljine završena je u optimalnom roku, ali mnogo ranije nego prethodnih godina, rekao je tehnički direktor ovog dobra Radomir Prodanović.

On je dodao da je preostalo oko 500 hektara zemljišta koje treba preorati da bi bili završeni kompletni jesenji radovi na ovom dobru.

“Uljana repica, koja je zasijana tokom septembra, zbog suše je čekala na vlagu ali je nakon prvih padavina uspjela da proklija i razvije se”, ocijenio je Prodanović i dodao da očekuje da će prinos ove kulture biti dobar.

On je rekao da se ječam, koji je zasijan početkom oktobra, nalazi u fazi bokorenja, te bi bilo dobro da temperatura padne ispod četiri stepena, što bi pogodovalo zaustavljanju brze vegetacije.

“Pšenica i ječam koji su zasijani nešto kasnije nalaze se u fazi klijanja i njima ove vremenske prilike pogoduju. Treba im još par toplih dana da bi došli u fazu bokorenja, koja je optimalna za prezimljavanje”, naveo je Prodanović.

On je dodao da se nada najavljenim snježnim padavinama kada će sve zasijane kulture ući u fazu mirovanja.

Na Poljoprivrednom dobru “Semberija” jesenjom sjetvom zasijano je 910 hektara pšenice, 259 hektara ječma i 70 hektara uljane repice. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!