ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Sistem za navodnjavanje oko 600 hektara voćnjaka

Objavljeno u PRIVREDA

voceBEOGRAD, Poljoprivredni proizvođači u Grockoj, Begaljici, Brestoviku i Ritopeku uskoro će moći da se priključe na novoizgrađeni sistem za navodnjavanje.

Prva faza izgradnje privodi se kraju, u toku je i anketa među voćarima o priključenju na sistem, a moderan sistem dug 7,5 kilometara, obezbijediće navodnjavanje oko 600 hektara voćnjaka, saopštio je Beoinfo.
Gradski sekretar za poljoprivredu Aleksandar Janković najavio je da će ovih dana biti utvrđena cijena priključka.

“Priključivanje na sistem neće biti skupo, a ove nedjelje utvrdićemo i da li će se plaćati mjesečno ili godišnje. Zatim ćemo pristupiti potpisivanju ugovora. Očekujemo da sistem bude tehnički primljen i spreman za upotrebu 1. aprila”, rekao je Janković za Beoinfo.

Sistem obuhvata crpnu stanicu sa vodozahvatom i trafostanicom i cjevovod koji povezuje stanicu i rezervoare u katastarskim opštinama Grocka, Begaljica i Pudarci.

Objekat će velikim pumpama crpjeti i distribuirati dunavsku vodu do rezervoara u Pudarcima, odakle će se dovoditi do pojedinačnih korisnika. Svaki voćar će imati svoj šaht za priključenje, a povezivanje na sistem počeće već u maju.

Čitav ovaj kraj godišnje može da proizvede oko 67.000 tona voća, što je za područje Balkana značajna količina i veliki potencijal, zbog čega je Sekretarijat za poljoprivredu posvetio veliku pažnju ovom projektu.

Sekretrijat će, pored ulaganja u navodnjavanje, proizvođače podržati i podsticajnim mjerama za izgradnju sistema za navodnjavanje “kap po kap”, postavljanje protivgradne mreže, izgradnju meteorološke stanice, najavio je Janković.

On je naveo da će drugi segment ulaganja u ovaj voćarski kraj biti obnova hladnjače u Boleču, koja će, poslije modernizacije, moći da primi oko 10.000 tona voća. Tanjug

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+