ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Sindikat u RS traži izmjene ili novi zakon o radu

Objavljeno u POSAO

BANJA LUKA, Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić najavila je da će narednog mjeseca biti izvršena analiza primjene Zakona o radu u RS, koji bi trebalo korigirati ili čak usvojiti nosi zakon.

Mišić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ustvrdila da postojeći zakon nije doveo do novog zapošljavanja, građani odlaze iz RS, a iako je donesen pod pritiskom, nije nastavljen aranžman s MMF-om.

Ukazala da se u pojedinim oblastima ne poštuju prava radnika te pozvala socijalne partnere da se postigne dogovor o Općem kolektivnog ugovoru koji još uvijek nije usvojen u RS.

I pomoćnica ministra rada Mira Vasić je istakla da je neophodno nastaviti socijalno pregovaranje u RS-u s ciljem usvajanja Općeg kolektivnog ugovora.

Kada je u pitanju Zakon o radu, dodala je da će se analizirati njegova primjena kako bi se utvrdilo šta to nije provodivo ili šta je potrebno mijenjati.

Vasić tvrdi da je Zakon o radu u RS doveo do blagog smanjenja rada “nacrno” tokom prvih šest mjeseci ove godine.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dejan Milić smatra da su poslodavci u relnom sektoru shvatili “značaj zadovoljnog radnika, čija prava se moraju poštovati”.

Milić je istakao i da su uvjeti rada preduzeća jako teški, dijelom i zbog nelojalne konkurencije te da se moraju smanjiti nameti, čime bi se povećala primanja radnika.

Povodom 25 godina postojanja i rada, Savez sindikata RS je organizirao konferenciju o temu „Pozicija kolektivnog pregovaranja u radnom zakonodavstvu – stanje i perspektive” na kojoj učestvuju delegacije sindikata država bivše Jugoslavije, odnosno Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i BiH. Fena

 

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • Saša

    Za početak insistirajte na dosljednoj primjeni postojećeg Zakona, koji i nije toliko loš ako se pročita i primijeni svako njegovo slovo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+