ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Serdar ostaje na čelu Agencije za bankarstvo do izbora novog direktora

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, FINANSIJE

– Draganu Serdaru mandat istekao prije šest mjeseci, a sada mu ističe i tehnički mandat
– Tegeltija: Izabrana lica obavljaju  funkciju do sprovođenja zakonske procedure
– Raspisan konkurs za novog direktora

BANJALUKA, Zamjenik direktora Agencije za bankarstvo RS Drgan Serdar, koji upravlja Agencijom od kada je uhapšena direktorica Slavica Injac, ostaje na toj funkciji dok se ne završi procedura izbora novog rukovodstva Agencije, iako mu je prije pola godine istekao mandat, a za nekoliko dana mu ističe i tehnički mandat.

Zakonom o Agenciji za bankarstvo RS propisano je da ukoliko do isteka mandata direktora i zamjenika ne budu imenovani novi, oni mogu da obavljaju svoje dužnosti „najduže šest mjeseci, odnosno do konačnog imenovanja od Narodne skupštine“.

U Agenciji za bankarstvo RS su za CAPITAL rekli da su se obratili Ministarstvu finansija i Narodnoj skupštini RS kako bi dobili njihovo tumačenje ovog člana zakona.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je danas za CAPITAL da je zakonom definisano da izabrana lica obavljaju svoju funkciju do trenutka sprovođenja zakonske procedure.

„Upravo tako piše u zakonu, procedura je u toku i biće vrlo brzo završena“, rekao je Tegeltija.

Komentarišući današnji konkurs za izbor novog direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS, u kojem za razliku od prethodnog, nije navedeno da direktor ne može biti osoba protiv koje se vodi krivični postupak, Tegeltija je rekao da su svi kriterijumi preuzeti iz novog zakona i da su drugačiji nego ranije.

„Naravno, postoje opšti uslovi koji se odnose na krivičnu odgovornost i neko ko ne ispunjava opšte uslove ne može biti izabran“, tvrdi Tegeltija.

CAPITAL je danas objavio da je Ministarstvo finansija Republike Srpske ponovo raspisalo konkurs za izbor direktora i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo Republike Srpske, ali sa bitno izmijenjenim uslovima. Potrebno radno iskustvo je povećano na sedam godina, ali sada se mogu prijaviti i kandidati protiv kojih se vodi krivični postupak. Iz tako napisanih uslova proizilazi da i direktorica Agencije Slavica Injac koja je prošle godine uhapšena i protiv koje je podignuta optužnica ispunjava uslove za direktora.

CAPITAL: M. Č.

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (2)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+