ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Saga Fijat se nastavlja: Tokom vikenda na telefonu

Objavljeno u PRIVREDA

BEOGRAD – Saga oko Fijata se nastavlja. Država poziva da se sjedne za pregovarački sto, a iz Fijata se, zvanično, niko ne oglašava.Foto: Getty images, ilustracija

Sindikalci saopštavaju da su spremni da svakog trenutka otpočnu pregovore sa kompanijom ili Vladom Republike Srbije. Podsjećaju i da je Inspekcija rada naložila poslodavcu da otpočne pregovore u skladu sa Zakonom o štrajku.

Zbog štrajka oko 2.000 proizvodnih radnika, a uz zahtjev da im se poveća plata, automobili se ne proizvode. Da bi se dnevna proizvodnja od 44 vozila nastavila, obje strane moraju da sjednu za sto, apeluje predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

“Ono što njima država garantuje da može da pokuša da obezbedi optimizaciju rada, rešenje prevoza, isplata bonusa i određeno povećanje plata. Ne može Vlada da garantuje koliko dok pregovori ne počnu”, ističe Marko Čadež.

A kada će da počnu, ne zna se. Predstavnici Ministarstva privrede vidjeli su sa predstavnicima štrajkača, a tokom vikenda su bili na telefonskoj vezi.

Jovan Miljković, konsultant za investicije u Razvojnoj agenciji Srbije smatra da svako treba da popusti jer ne stradaju samo radnici zaposleni direktno u Fijatu.

“Imamo najmanje 15 kompanija koje su u redu dobavljala i isporučuju svoje proizvode na dnevnom nivou. To je skoro 7.000 ljudi koji nisu zaposleni u Fijatu ali mnoge kompanije su vezane za Fijat. Ali i te kompanije imaju svoje dobavljače“, objašnjava Jovan Miljković iz RASD-a.

Predstavnici štrajkača za to vrijeme poručuju da im se samo saopštava šta nude Vlada i lokalna samouprava, a šta nudi Fijat.

Prije započinjanja štrajka, Fijat i radnici su započeli pregovre oko novih kolektivnih ugovora u koji bi bio uključen i bonus efikasnosti koji bi se isplaćivao u februaru svake godine za prethodnu godinu. Inače, osnovna plata u Fijatu je u poslednih 8 mjeseci povećavana pa sada iznosi oko 38.500 dinara, a sa bonusima između 42 i 43 hiljade. B92

 

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+