ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Ruski ministri i evropski komesari u Briselu 24. februara

Objavljeno u NAJAVE DOGAĐAJA, VIJESTI IZ SVIJETA

BRISEL, Evropski komesari i ministri ruske vlade, predvođeni premijerom Vladimirom Putinom, prisustvovaće 24. februara u Briselu na sastanku koji će biti uglavnom posvećen energiji i trgovini, saopšteno je danas iz EU.

Ovaj sastanak, koji se razlikuje od samita EU – Rusija koji se organizuje svake godine, biće održavan u istom obliku svake dvije godine.

Ruski premijer Vladimir Putin i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo održaće odvojeni sastanak, dok će ruski ministri razgovarati sa evropskim komesarima u domenu svog resora.

Ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju /STO/ i pitanje energetike biće dominantni na ovom sastanku.

Rusija, jedina velika sila koja nije integrisana u STO, očekuje da će u aprilu zaključiti pregovore o prijemu u organizaciju.

Prijem Rusije SAD su dovele u pitanje avgusta 2008. godine, nakon ruske intervencije u Gruziji, a potom su razgovori odgođeni kada je Moskva najavila namjeru da će zajednički predati kandidaturu sa Bjelorusijom i Kazahstanom, od čega je Rusija odustala.

Kada je riječ o energetici, četvrtina gasa koja se koristi u EU dolazi iz Rusije, a 80 odsto snabdijeva se tranzitom preko Ukrajine.

Barozo će sa Putinom govoriti o situaciji ljudskih prava u Rusiji, izjavio je za AFP portparol Komisije Mihael Karničing.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+