ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Rusija se približila SAD po rodu pšenice

Objavljeno u PRIVREDA, VIJESTI IZ SVIJETA

 MOSKVA,  SAD su i ove godine uspjele da sačuvaju poziciju najvećeg svjetskog proizvođača pšenice, ali bi buran razvoj agrarnog sektora Rusije već narednih godina mogao da ugrozi američko liderstvo, objavljeno je u evropskom izdanju američkog časopisa “Volstrit džornal” (Wall Street Journal).
  Prema najnovijim podacima američkog ministarstva poljoprivrede,  Rusija je u tekućoj poljoprivrednoj sezoni požnjela 63 miliona metričkih tona pšenice, što predstavlja rekord koji za 28 odsto premašuje  prošlogodišnji rod, objavljeno je na Internet sajtu Izvestia.ru.
   Rusija je već izbila na drugo mjesto u svijetu po proizvodnji hljebnog žita, ali su SAD i dalje lider sa rodom od 68 miliona metričkih tona.
  Rusko tržište je pri tom omogućilo Crnomorskom regionu da povrati istorijsku ulogu “svjetske žitnice”. Ako se ruskoj proizvodnji pridoda ukrajinski rod, koji je ove godine iznosio 25,5 miliona tona, Crno more je već postalo najveći svjetski centar za izvoz pšenice.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+