ENERGETIKArs.com :: PINTEREST.rs Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Rusija ne odustaje od Južnog toka

Objavljeno u ENERGETIKA 2 pregleda

BEOGRAD, Studija izvodljivosti za projekat Južni tok napreduje, potvrđeno je RTS-u u „Gaspromu“. Iz Srbijagasa najavljuju da će ovih dana sa ruskom kompanijom osnovati zajedničko preduzeće za Južni tok u Srbiji.
„Gasprom“ demantuje tvrdnje pojedinih moskovskih medija da Rusija razmišlja da odustane od gradnje Južnog toka. U toj kompaniji, RTS-u je potvrđeno da studija izvodljivosti napreduje, kao i da se početak gradnje planira do kraja sljedeće godine.

Iz „Srbijagasa“ najavljuju da će ovih dana sa „Gaspromom“ osnovati zajedničko preduzeće za Južni tok u Srbiji.
Ulaganje u taj gasovod, za rusku kompaniju je potpuno ekonomski opravdano. U „Gaspromu“ računaju na to da su Evropi potrebni novi gasovodi sa sigurnim izvorima tog energenta.
„Projekat Južni tok već je uveliko odmakao i razvija se prema planu. Studije izvodljivosti za Srbiju, Sloveniju i za morski dio gasovoda su završene. Očekujemo da zajednička studija za sve djelove gasovoda bude završena ubrzo. Očekujemo da će prve isporuke gasa biti do kraja 2015. godine“, saopštio je „Gasprom“.
U „Srbijagasu“, kažu da je predviđeno da gasovod u našu zemlju, ulazi kod Zaječara, a izlazi kod Subotice. Projekat je, kažu, u fazi dogovora tehničkih detalja, poput toga kako će proći ispod Dunava, koliko naši građevinari mogu da učestvuju u izgradnji. Međutim,sve češće se priča i o eventualnoj izmjeni trase.
„Ukoliko se i bude razmatrala trasa kroz Rumuniju koja se stalno pominje, više kao ljuljanje projekta zbog lobističkih nastojanja a ne zbog realnosti, čak i u tom slučaju, a ta faza nije razrađivana, trasa kroz Srbiju bi bila kraća 20 kilometara“, navodi direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović.
I dok sve češće neki mediji prenose da gasovod nema budućnost, „Gasprom“ najavljuje da sve više zemalja i energetskih kompanija ulaze u projekat.
„U junu 2010. godine, „Gasprom“, „ENI“ i „EDF“ potpisali su memorandum koji stvara uslove za učešće francuske kompanije u vlasničkoj strukturi akcionarskog društva Južni tok. Razgovori o sljedećim koracima u vezi sa uključenjem kompanije „EDF“ u projekat su u toku“, navodi „Gasprom“.
To je, po mišljenju nekih ekonomista, potvrda da se Južni tok širi i geografski i po obimu transporta gasa.
„To znači da je više zemalja uključeno i da je usmjeren na nova tržišta, koja ruski gas nije do sada pokrivao u tom obimu. Naročito Italija, a po svemu sudeći i Francuska, Švajcarska, Slovenija, vidjećemo šta će biti“, rekao je ekonomista Aleksandar Kovačević.
U „Gaspromu“ su potvrdili RTS-u da će u aprilu projekat Južni tok predstaviti zvaničnicima u Briselu i razgovarati o njegovoj koristi za evropske potrošače. Predviđeni kapacitet gasovoda je 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a vrijednost 15 i po milijardi evra.

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (0)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+