ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Rudnik uglja “Tušnica” u kolapsu

Objavljeno u PRIVREDA

LIVNO, Livanjski rudnik mrkog uglja “Tušnica”, čiji su radnici posljednju platu primili za novembar prošle godine, posluje u sve težim  uslovima, zbog ekonomske krize koja je dovela do poremećaja na tržištu i nelikvidnosti, što bi za posljedicu moglo imati njegovo zatvaranje i likvidaciju.

Prema informacijama iz ovog preduzeća, zbog niske kaloričnosti uglja u januaru i februaru, koji “Tušnica” po ugovoru isporučuje svom najvećem kupcu Termoelektrani u Kaknju, iz prodajne cijene, koja se obračunava prema kvalitetu, uspjeli su pokriti samo troškove transporta.

Zbog lošeg kvaliteta uglja umjesto ugovorenih 2.000 tona, Termoelektrani u Kaknju u martu je isporučeno samo 400 tona, ili petina ugovorene količine, što će za “Tušnicu” koja zapošljava 105 radnika značiti potpuni finansijski kolaps, jer ovo preduzeće već sada nema sredstava ni za pokriće troškove dnevne potrošnje od 600 litara pogonskog goriva za mehanizaciju.

Na ime računa za gorivo od početka ove godine livanjski rudnik dobavljačima duguje 70.000 KM.

Kako će se odvijati proizvodnja uglja u narednom periodu to niko u ovom preduzeću ne zna, jer je situacija u pogledu daljnje sudbine “Tušnice” krajnje neizvjesna.

Vlada FBiH je 20. maja 2010. godine “Tušnici” odobrila 200.000 KM pomoći za uplatu doprinosa za penziono-invalidsko osiguranje radnika za 2010. godinu, a Vlada Livanjskog kantona 21. oktobra prošle godine usvojila je odluku kojom se udio državnog kapitala ovog preduzeća prenosi na “Elektroprivredu HZ Herceg-Bosne” iz Mostara.

Međutim, u ovom Javnom preduzeću, koje je u većinskom vlasništvu FBiH, ne žele ni da čuju za odluku koja bi bila spas za “Tušnicu”. Generalni direktor “Elektroprivrede HZHB” Matan Žarić, komentarišući odluku o pripajanja “Tušnice”  “Elektroprivredi HZHB”, ocijenio je   da je riječ o nametnutoj mjeri.

Žarić je u posljednjih nekoliko mjeseci više puta upozorio da je livanjski rudnik “gubitaš bez perspektive”, te da će ukoliko dođe do  pripajanja “Tušnice” “Elektroprivredi HZHB”, zahtijevati cijeli niz revizija radi utvrđivanja   vlasništva  ovog preduzeća.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+