ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

RS se kod domaćih banaka zadužuje za još 50 miliona KM

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske zadužiće se kod domaćih banaka za još 50 miliona KM, a tender za nabavku ovog kredita raspisan je prošle sedmice, prenosi portal CAPITAL.

Vlada RS je na sjednici krajem jula donijela odluku od drugom dugoročnom kreditnom zaduženju RS u 2017. godini kod domaćih kreditora u iznosu od 50 miliona KM, a kako se navodi u odluci priliv novca po ovom osnovu planiran je budžetom RS za 2017. godinu.

Srpska ovaj kredit uzima na šest godina, uz maksimalnu kamatnu stopu do četiri odsto godišnje.

„Ministarstvo finansija će o sprovedenom postupku javne nabavke informisati Vladu RS, koja donosi odluku o kreditnom zaduženju“, navedeno je u odluci Vlade.

Član Udruženja ekonomista RS „SWOT“ Miloš Todorović kaže za CAPITAL da će i ovaj kredit vjerovatno otići u potrošnju, a da je svako takvo zaduženje loše pogotovo ako se plaća kamata koja nije povoljna.

„Kamatna stopa od četiri odsto djeluje prilično visoko, pogotovo ako se ima u vidu da su kamate u posljednje vrijeme toliko pale. Visoka je čak i kamata od 3,5 odsto. Takođe, problematično je zbog čega se RS uopšte zadužuje. Ako gledamo svrhu zaduživanja, a svjedoci smo da je to u proteklom periodu bilo uglavnom za potrošnju, onda to svakako nije opravdano, a posebno ako imamo u vidu kamatu koja je navedena u odluci“, rekao je Todorović.

Odluku o prvom dugoročnom zaduženju kod domaćih banaka Vlada RS donijela je polovinom marta i tada se, takođe, zadužila za 50 miliona KM. 

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • Twnder

    Kako se lijepo namjestio tender za neke banke iz RS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+