ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Rok za izmirenje novčanih obaveza 60 dana

Objavljeno u FINANSIJE, OSTALO

BANJALUKA,  Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transkcijama, kojim se uređuju rokovi izmirenja i pravne posljedice kašnjenja njihovog ispunjenja radi poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata Srpske.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi poboljšanja likvidnosti ekonomskog sistema Srpske, te ubrzanja protoka novčanih sredstava, što smanjuje potrebnu količinu novca u opticaju.

“Ovim zakonom uređuju se rokovi izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama i prvne posljedice u slučaju kašnjenja njihovog ispunjenja, a radi uspostavljanja likvidnosti privrede”, istakao je Tegeltija.

Nacrt zakona propisuje da se ugovorom između privrednih subjekata ili između privrednog i subjekta javnog prava ne može ugovoriti rok ispunjenja novčane obaveze duži od 60 dana.

Ako rok nije ugovoren, dužnik je obavezan ispuniti novčanu obavezu u roku od 30 dana bez obaveze povjerioca da ga pozove na ispunjenje, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+