ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Revitalizacija HE Zvornik počinje 2013. godine

Objavljeno u ENERGETIKA

ZVORNIK, Revitalizacija hidroelektrane Zvornik u Malom Zvorniku, vrijedna oko 83 miliona evra, trebala bi da počne 2013. godine, najavljeno je iz te elektrane, koja posluje u sastavu Privrednog društva “Drinsko-limske hidroelektrane”.
Iz kreditne linije Njemačke razvojne banke (KfW) je 70 miliona evra, a ostatak, do 83 miliona evra za revitalizaciju, finanansiraće Elektroprivreda Srbije.

Direktor HE Zvornik Milorad Dragić rekao je agenciji Beta da je planirano da tokom 2013. godine počne zamjena prvog od četiri agregata, a da je u međuvremenu potrebno završiti tendersku proceduru, građevinske radove, revitalizaciju sopstvene potrošnje, kao i prokopavanje korita rijeke Drine nizvodno od brane.

“Pripremni radovi na projektu, započeti su 2000. godine završetkom prve Studije o mogućnostima revitalizacije, konačna verzija studije opravdanosti sa Idejnim projektom završena je 2009. godine, a do kraja juna ove godine trebalo bi da se završi kompletna tenderska dokumentacija i obavi izbor najpovoljnijeg izvođača”, kazao je on.

Prema riječima Dragića, cilj ovog projekta, koji bi trebalo da se realizuje za pet godina, jeste produženje radnog vijeka elektrane, povećanje pouzdanosti rada i proizvodnje električne energije.

Kako kažu u najstarijoj drinskoj elektrani, veći dio opreme HE Zvornik, nije mijenjan od njenog puštanja u rad 1955. godine, a revitalizacijom njen radni vijek trebalo bi biti produžen za najmanje četrdeset godina.

Revitalizacija podrazumjeva zamjenu kompletne elektromašinske opreme proizvodnih jedinica i opreme za upravljanje, kao i obnovu hidromehaničke opreme.

Instalisana snaga elektrane sada je 96 megavata (četiri agregata po 24 megavata), a nakon predviđenih radova snaga elektrane biće povećana za 25 odsto, a godišnja proizvodnja za 15 odsto. Beta

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+