ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

RBS opet posluje sa gubitkom

Objavljeno u FINANSIJE, VIJESTI IZ SVIJETA

EDINBURG, Kraljevska banka Škotske /Royal Bank of Scotland/ prijavila je gubitak od dvije milijarde funti (oko 4,6 milijardi KM) u 2011. godini, što je gotovo duplo više u odnosu na 2010. kada je banka imala gubitak od 1,1 milijardi funti (oko 2, 5 milijardi KM).

Banka /RBS/ bilježi gubitak već četvrtu godinu za redom od kada je primila pomoć države 2008. godine.

Komentarišući ove podatke ministar finansija Džordž Ozborn rekao je da RBS “čisti nered koji je ostao nakon propasti banke koja je primila najveću pomoć u istoriji”.

On je pozdravio aktivnosti banke na smanjenju bonusa za zaposlene, koji su sada tek trećina od onog koliko su iznosili 2009. godine.

Prošle godine cijena dionica banke je pala za 48 odsto i sada iznosi oko 27 penija.

Bi-Bi-Si javlja da postoje dva glavna uzroka za povećan gubitak banke prošle godine.

Prvi je da je RBS morala da isplati 850 miliona funti za ljude koji su kupili osiguranje koje im nije trebalo, a drugi je gubitak od 1,1 milijardu funti na investicije u vezi sa dugom Grčke u krizi evrozone.

Bez ovih gubitaka matična banka RBS, koja uključuje i banku Natvest, ostvarila je profit od šest milijardi funti, što je manje za 18 odsto u odnosu na 2010.

Kako bi ponovo postala profitabilna, RBS prodaje sredstva svojih filijala.

RBS je 82 odsto u vlasništvu države nakon 2008. godine, kada je u vrijeme finansijske krize država otkupila dionice banke za 45,5 milijardi funti, što je bio najveći godišnji gubitak u istoriji korporativnog poslovanja u Velikoj Britaniji.

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+