ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Rast njemačkog izvoza u februaru

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

BERLIN, Njemački izvoz porastao je u februaru za 2,7 odsto na mjesečnom nivou, čime je više nego nadoknađen 1-procentni pad u prethodnom mjesecu, pokazali su danas službeni podaci državnog statističkog ureda.
Najveća evropska privreda izvezla je u februaru roba i usluga u vrijednosti 84 milijarde evra, objavio je statistički ured Destatis. U odnosu na isti period godinu ranije izvoz je porastao za 21 odsto. Izvoz u zemlje članice Evropske unije dostigao je vrijednost od 50,6 milijardi evra i uvećan je na godišnjem nivou za 19,2 odsto. U zemlje evrozone izvezeno je roba i usluga u vrijednosti 34,3 milijarde evra, što je 17,3 odsto više nego u istom periodu lani. Izvoz u takozvane treće zemlje poskočio je na godišnjem nivou za 23,9 odsto na 33,4 milijarde evra.

Uvoz je u drugom mjesecu ove godine skočio na mjesečnom nivou za 3,7 odsto, nakon 2,3-procentnog rasta u januaru. Njegova je vrijednost iznosila 71,9 milijardi evra, navodi Destatis. U odnosu na isti period godinu ranije uvećan je za 27 odsto.

Iz članica Evropske unije uvezene su robe i usluge u vrijednosti 45,6 milijardi evra, što je 22,5 odsto više nego u istom mjesecu lani. Uvoz iz članica evrozone porastao je za 22,0 odsto na 32,1 milijardu evra dok je uvoz iz takozvanih trećih zemalja poskočio 35,4 odsto na 26,4 milijarde evra. Time je njemački trgovinski višak poskočio na 12,1 milijardu dolara, s 10,1 milijardu u prethodnom mjesecu. U istom mjesecu prošle godine iznosio je 12,7 milijardi evra. Hina

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+