ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Rast cijene nafte u 2009. godini

Objavljeno u ANALIZE

NJUJORK, Cijena sirove nafte bi u 2009. mogla da se oporavi na prosječno 60 dolara za barel, budući da Organizacija zemalja izvoznica nafte preduzima rekordna smanjenja proizvodnje te sirovine kako bi se oduprla najgoroj ekonomskoj krizi od Drugog svjetskog rata, smatraju američki analitičari.
  Anketirani stručnjaci takođe očekuju da će obećanje OPEK-a za smanjenje snabdevanja od 14 odsto ili 4,2 miliona barela na dan rezultirati padom američkih zaliha sirove nafte, koje su ove godine povećane za deset odsto, prenijela je agencija Blumberg.
  Cijena “tečnog zlata” se sunovratila u odnosu na rekord iz jula od 147,27 dolara za barel, dok potrošačima iz SAD, Japana i Njemačke prijeti prva istovremena recesija u proteklih šest decenija.
  Prosječna vrijednost nafte za terminsku isporuku je ove godine iznosila 100 dolara za barel, što je najviše od kad je tom sirovinom počelo da se trguje na Njujorškoj merkantilnoj berzi 1983.
  Nafta je zajedno sa ostalim sirovinama, od bakra do kukuruza, pojeftinila u drugoj polovini godine, dok su istovremeno svjetske privrede počele da bilježe usporavanje rasta, uzrokovano gubicima i otpisima dugova najvećih svjetskih finansijskih kompanija u vrijednosti od jednog biliona dolara.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+