ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Ramljak dobija ovlašćenja i nad Merkatorom

Objavljeno u OSTALO

LJUBLJANA – Odlukom Okružnog suda u Ljubljani cijeli Merkator de facto prelazi pod “Lex Agrokor”, specijalni namenjen spasavanju najvećeg hrvatskog prehrambeno-trgovačkog lanca, koji je hrvatska Vlada usvojila u aprilu ove godine.

Prema informaciji slovenačkog portala, Okružni sud u Ljubljani je potvrdio zahtjev povjerenika hrvatske vlade za Agrokor, Ante Ramljaka, i donio odluku o priznavanju stranog postupka zbog insolventnosti.

To je institut koji omogućava slovenački zakon o finansijskom poslovanju, postupcima zbog insolventnosti i prisilnom raspuštanju .

To u praksi znači da je insolventnost Agrokora, većinskog vlasnika Merkatora, sud priznao kao glavni postupak, tako da će Ramljak kao vanredni upravnik Agrokora imati prvu i posljednju riječ u odlučivanju o imovini tog hrvatskog koncerna u Sloveniji.

On može da upravlja Merkatorom ili po potrebi da proda Merkator ili dio njegove imovine, kao što je srpski Merkator-S, i da kao vanredni upravnik Agrokora odluči o mjerama izvršenja i drugim mjerama za osiguranje imovine Merkatora, koje mogu ulagati njegovi, ali i Agrokorovi povjerioci na čelu s bankama, i da ima direktan pristup slovenačkim sudovima, tvrdi se u informaciji.

Ovo Agrokoru ili Ramljaku daje odrešene ruke čak i u slučaju nestanka Merkatora. Tanjug

 

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+