ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Radnici prijete štrajkom

Objavljeno u OSTALO

BANJALUKA, Sindikat udruženih radnika Naftne industrije Republike Srpske /RS/ upozorio je da će radnici iz ovog sektora stupiti u štrajk ukoliko se, kako navode, ne počnu poštovati zakonske odredbe i prava radnika.

“U Rafineriji nafte se ne poštuje važeći kolektivni ugovor i sistematizacija radnih mjesta, kao i primjena najnižih koeficijenata i najnižih plata za radnike”, rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci predsjednik Odbora sindikata Naftne industrije u RS i Sindikalne organizacije Rafinerije nafte Brod Danilo Broćilo.

On je rekao da nije došlo ni do raslojavanja u okviru grupe djelatnosti na različite poslove, navodeći da portir koji je KV radnik ima istu platu kao KV radnik na postrojenju, te da je radnicima u smjeni ukinuta mogućnost nadoknade prekovremenog rada.

Prema njegovim riječima, ukinut je i dodatak na minuli rad borcima Vojske RS i policije, umanjen topli obrok za radnike, kojih je dosta bez validnog ugovora o radu.

Broćilo je rekao da su na sindikalnim sastancima preduzeća Rafinerije nafte Brod, Rafinerije Ulja Modriča i “Nestro petrola” Banjaluka 25. marta donesene odluke da se do 31. marta iznađe rješenje za probleme i dogovore sporna pitanja, te potpiše novi kolektivni ugovor, ali da se to nije dogodilo.

Predsjednik Sindikata Rafinerije ulja Modriča Zlatko Tanasić istakao je da je zadnje povećanje plate u ovoj kompaniji bilo u 2008. godini.

“Smatram da smo zaslužili veće plate, posebno ako uzmemo u obzir da su prosvjeti u zdravstvu i svim budžetskim korisnicima povećane plate, a to ni za jednu marku nije urađeno u privredi, koja treba da bude vodeća”, rekao je Tanasić.

Istakavši da je pohvalno što za modernizaciju Naftne industrije RS sredstva ulaže ruski partner, Tanasić je rekao da se ni u toj priči radnici nigdje ne spominju, a čak se i prijeti i otkazima.

Predsjednik Sindikata “Nestro petrol” Banjaluka Branko Rađenović rekao je da se na potencijalnom spisku tehnološkog viška nalazi oko 180 radnika “Petrola”, iako pregovori sindikata i menadžmenta još traju.

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+