ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Prvi pad cijena u BiH nakon pola godine

Objavljeno u ANALIZE, FINANSIJE

cijeneSARAJEVO, Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini pale su aprilu ove godine prvi put nakon pola godine, odnosno nakon novembra 2012, prema podacima Agencije za statistiku.

Ukupan indeks potrošačkih cijena u BiH u aprilu ove godine manji je za 0,5 odsto u odnosu na mart. Godišnja inflacija je u aprilu iznosila 0,4 odsto, što je njen najniži iznos, budući da je u januaru bila 1,3, u februaru 1,0, a u martu 0,6 procenta.

Prema analizi portala Indikator.ba, podatak o padu potrošačkih cijena može zavarati, jer je na smanjenje, kako se navodi, najvećim djelom uticao pad cijena električne energije od 13,4 odsto, kao posljedica prelaska na jeftiniju ljetnu tarifu.

Na pad cijena uticalo je i pojetfinjenje prevoza za 0,8 odsto usljed smanjenja cijena goriva, kao i niže cijene zdravstvenih usluga za 0,2 procenta.

Posljednji pad indeksa potrošačkih cijena u BiH bio je u novembru prošle godine, kada je zabilježena deflacija od, kako se navodi, zanemarivih 0,1 odsto.

Nakon što su pojedini trgovački centri počeli da snižavaju cijene artikala iz potrošačke korpe ili su takve akcije najavili (Republika Srpska), za očekivati je, procjenjuje Indokator.ba, dalji trend pada cijena, uprkos poskupljenjima pojedinih arikala kao što su, na primjer, cigarete. (Agencije)

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+