ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Pronaći realno rješenje

Objavljeno u PRIVREDA

BANJALUKA, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i Ministarstvo finansija Republike Srpske (RS) pokušaće da nađu realno rješenje za nabavku sredstava potrebnih za pokretanje proizvodnje i novo zapošljavanje u banjalučkom preduzeću “Jelšingrad”, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.

Kovačević je tokom sastanka sa predstavnicima Fabrike alatnih mašina (FAM) “Jelšingrad” i stečajnim upravnikom Aleksom Nježićem naglasio da je Vlada RS pokazala želju da sačuva djelatnost ovog preduzeća, koje ima tradiciju i ugled u metaloprerađivačkoj industriji, time što se pojavila kao kupac imovine stečajnog dužnika, saopšteno je iz Ministarstva.

“Vlada RS ispunila je svoj dio obaveza koji prethodi uknjižavanju imovine, ali još nisu stvoreni uslovi da preuzme imovinu i osnuje novo privredno društvo bez ikakvih tereta”, naveo je Kovačević, dodajući da je interes Vlade da se što prije pokrene proizvodnja, a zatim i pronađe strateški partner, čime bi se dugoročno riješilo pitanje opstanka “Jelšingrada”.

On je podsjetio da se stečajni postupak odvija u okvirima nezavisnog sudstva, te da na tok i isplate utvrđene po zakonu ne mogu uticati ni Ministarstvo ni Vlada RS, ali će Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva i Ministarstvo pravde RS apelovati da sud ubrza i okonča ove procese.

Kovačević je dodao da Vlada RS očekuje od stečajnog suda i stečajnog upravnika da ubrzaju proces i pokrenu inicijative kojima će biti stvoreni uslovi da Vlada preuzime imovinu ovog preduzeća. “Rješavanje pitanja prava povezivanja staža bivših radnika biće predmet razgovora na sastanku koji će biti održan u najkraćem roku u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, uz prisustvo predstavnika Fonda PIO”, zaključio je Kovačević.

Sastanak je održan na inicijativu bivših radnika ovog preduzeća, koji su u zahtjevu za sastanak istakli pitanja pokretanja proizvodnje, povezivanja radnog staža i rješavanje isplate opšteg isplatnog reda.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+