ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Proljetna sjetva skuplja 30 odsto

Objavljeno u PRIVREDA

BEOGRAD,  Proljetna sjetva u Srbiji biće skuplja za oko 30 odsto, a po strukturi će biti slična kao i 2010. godine, izjavio je sekretar za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran.

On je agenciji Beta kazao da sjemena, djubriva i nafte za sjetvu ima dovoljno, ali su njihove cijene znatno veće nego 2010, što je uticalo da proljetna sjetva bude skuplja od prošlogodišnje.

Prostran je ocijenio da će proljetna sjetva biti završena na vrijeme iako se s njom kasnilo.

Prema riječima sekretara PKS-a, najzastupljenija kultura u proljetnoj sjetvi biće kukuruz koji će biti posijan na oko 1,4 miliona hektara ili na više od polovine oranica u Srbiji.

Šećerna repa, kako je dodao, čija je sjetva trebalo da bude završena do kraja marta, biće zasijana na 60.000 do 65.000 hektara, suncokret i soja na po oko 150.000 do 160.000 hektara, povrće na oko 300.000 hektara, a duvan na oko 6.000 hektara.

On je naglasio da se očekuje da će ove godine biti zasijano više šećerne repe za slobodno tržište, iako se njena sjetva kao i sjetva suncokreta, soje i duvana ugovara s proizvođačima, jer su poljoprivrednici spremni da rizikuju očekujući da će moći da ostvare zaradu od izvoza. Beta

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+