ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Proizvodnja grožđa u Evropi najmanja u posljednjih 36 godina

Objavljeno u PRIVREDA, VIJESTI IZ SVIJETA

RIM, Grad, mraz i suša teško su pogodili evropsku proizvodnju grožđa u EU, koja je zbog toga najmanja u posljednjih 36 godina, saopštili su stručnjaci, mada se očekuje da će kvalitet vina biti izvrstan Udruženje poljoprivrednika EU Copa-Cogeca saopštilo je da ekstremne vremenske prilike znače da će biti 14 odsto manje ploda, a u nekim dijelovima biće pad količine od jedne trećine.Proizvodnja grožđa u Evropi najmanja u posljednjih 36 godina

Zbog toga će evropska proizvodnja vina pasti na 145 miliona hektolitara, na nivo, koji nije bio viđen od 1981. godine.

Dva najveća evropska proizvodjača Francuska i Italija posebno su teško pogođeni, rekao je Tijeri Kost, predsjednik odjeljenja za vina udruženja Copa-Cogeca.

U Francuskoj proizvodnja će biti niža za 18 odsto, a u Italiji, najvećem proizvođaču vina u Evropi biće manja za 26 odsto u odnosu na prošlu godinu. U Siciliji će biti 35 odsto manje proizvedenog vina.

“Ipak se očekuje da će kvalitet grožđa biti vrlo dobar širom Evrope što bi trebalo da znači izvrsno vino”, rekao je on.

Kombinacija dobrog vina i manjih količina znači da će cijene rasti, rekao je on. Tokom 1980-ih rekordna proizvodnja vina bila je oko 210 miliona hektolitara.

Od tada je industrija počela da se opredjeljuje ka tome da se pravi manje vina, ali boljeg kvaliteta, a i pale su subvencije za vino što je dovelo do toga da se manje proizvodi. NN/bankar.me

 

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+