ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Procedure odgodile prodaju “Sanice”

Objavljeno u OSTALO

KLJUČ – Finalizirane su aktivnosti u vezi s prodajom Drvne industrije “Sanica” poslovnoj grupaciji “Hamdo Group” iz Katara, a potpisivanje kupoprodajnog ugovora odgođeno je iz određenih administrativno-proceduralnih razloga.Procedure odgodile prodaju "Sanice"

Ovo je potvrdio Haris Mešić, direktor preduzeća “Unsko-sanske šume”, u čijem vlasništvu se nalazi pomenuta firma iz istoimenog mjesta nadomak Ključa.

“Sva neophodna pravna procedura je okončana i trebalo je pristupiti potpisivanju ugovora. Međutim, do potpisivanje nije došlo jer su iskrsle određene poteškoće u prenosu finansijskih sredstava. Čim se one otklone, potpisaćemo ugovor”, istakao je Mešić.

Za kupovinu DI “Sanica”, katarska poslovna grupacija spremna je izdvojiti 2,6 miliona KM, dok bi u revitalizaciju proizvodnog procesa i zapošljavanje oko dvije stotine radnika investirali dodatnih četiri miliona maraka.

Mešić je podsjetio kako su “Unsko-sanske šume” prije tri godine kupile DI “Sanica”, te da je bilo planirano da ovo preduzeće posluje kao firma kćerka i bavi se preradom drveta.

“Nažalost, pokazalo se kako su predviđena ulaganja prevelik zalogaj za nas, posebno iz razloga što je svake godine dobit preduzeća usmjeravana ka realizaciji projekata u lokalnim zajednicama”, rekao je Mešić.

Katarska kompanija se bavi metalskom industrijom i građevinarstvom, razgranate poslove imaju u nekoliko arapskih zemalja te planiraju svoje širenje na prostoru Evrope.

Podsjećamo da je DI “Sanica” u poslijeratnom periodu doživjela dvije neuspješne privatizacije, a proizvodnja je potpuno obustavljena prije devet godina.

Nakon što je firma otišla u stečaj, kupilo ju je preduzeće “Unsko-sanske šume”, firma u javnom vlasništvu koja gazduje cjelokupnim šumskim fondom na području USK. Nezavisne novine

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+