ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Privredni rast – jedina šansa

Objavljeno u PRIVREDA

barak obamaVAŠINGTON,  Američki predsjednik Barak Obama iznijeće svoj plan jačanja privrede u govoru o stanju nacije u utorak, 12. februara, nudeći prijedloge za investicije u infrastrukturu, proizvodnju, energetiku i obrazovanje, rekao je viši zvaničnik administracije.U godišnjem obraćanju Kongresu predsjednik SAD planira da pokaže da nije iz vida izgubio ekonomske muke srednje klase,pitanje koje je dominiralo izbornom kampanjom 2012, već da su tu temu donekle zasjenili napori za smanjenje deficita, reforma zakona o imigrantima i mjere za smanjenje oružanog nasilja.

 

“Mogući uspjeh njegovog drugog mandata u najvećoj mjeri zavisi od stope privrednog rasta”, rekao je Raj Teksikjera, politički analitičar pri Centru za američki napredak, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, nema problema koje demokrate ne mogu da riješe uz brži rast, a sa druge strane skoro ništa neće moći da urade ako tog rasta ne bude.

Obama je početkom ove sedmice u obraćanju demokrata u Predstavničkom domu najavio svoj plan privrednog rasta, rekavši da će naglasiti važnost obrazovanja, razvoja čistih energija i infrastrukture, podsjeća Rojters.

Međutim, svaka nova potrošnja naići će na otpor republikanaca u Kongresu koji se zalažu za smanjenje potrošnje i smanjenje deficita.

Obama je apelovao na Kongres da preduzme korake da odgodi teške mjere smanjenja potrošnje, koje treba da stupe na snagu 1. marta, a Bijela kuća je u petak sa mukom pokušala da objasni da će ta smanjenja uticati na život običnih Amerikanaca.

Obama je rekao da je spreman da napravi veliki sporazum sa republikancima o smanjenju potrošnje kada je riječ o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti za starije, ali insistira na okončanju dugoročnih poreskih olakšica za naftne kompanije, privatne investicione firme i korporacijske aviokompanije, što bi dalo više prihoda vladi.

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+