ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Prioritet su proizvodnja i rješavanje problema radnika “Vitezita”

Objavljeno u PRIVREDA

radnici vitezitaVITEZ, Odlukom Vlade Federacije BiH da odobri pokretanje postupka finansijske konsolidacije, fabrike eksploziva “Vitezit” spašena je od stečaja.

Postupak financijske konsolidacije obuhvaća izmirenje dugovanja ove fabrike nastalih do 30. rujna 2013. godine u ukupnom iznosu od 13.491.704,16 KM, a Puljić je naglasio da je sve rezultat poduzetih aktivnosti s ciljem unapređenja poslovanja, dodavši da će prioritet biti rješavanje problema radnika.

“Isplatio sam plate od  januara do novembra prošle godine i u pripremi je plata za decembar. Mojim preuzimanjem direktorske dužnosti, osjetilo se što znači kada dođe čovjek koji se počne ponašati domaćinski. Smatram da se ranije uprave nisu ponašale tako”, kazao je Puljić novinarima.

Istaknuo je kako je dolaskom u “Vitezit” zatekao ogromna dugovanja, prvestveno prema radnicima koji su zbog toga ranije i protestovali.

“Postigao sam sporazum sa radnicima da sva njihova potraživanja budu tretirana udjelom u preduzeću. Dakle, svi radnici će udjelom biti upisani u vlasništvo, shodno svojim potraživanjima”,  kazao je Puljić, podsjećajući kako je i u pripremi zakon o izmirivanju neuplaćenih doprinosa radnika u Federaciji BiH.

Istaknuo je kako se radi i na rješavanju statusa radnika “Vitezita” koji su tokom rata ostali bez posla, tako da je već manja skupina vraćena na posao, a skladno sa očekivanom napretku poslovanja, očekuje se dolazak dodatnog broja nekadašnjih radnika, dok će za ostale biti pronađen način za odlazak u penziju.

Govoreći o planovima u vezi proizovodnje, Puljić je naglasio kako su ostvareni kontakti za izvoz.

” Čekamo da dobijemo CE oznaku kako bismo što prije počeli s prvim izvozom, a to očekujem u narednih 60 dana “, rekao je on.

Puljić je istaknuo kako u fabrici”Vitezit” trenutno ima 220 radnika, među kojima je i određen broj novozaposlenih mladih koji će naslijediti radnike koji odlaze u penziju. Fena

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+