ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Prevazići političke razlike u ispunjavanju uslova MMF-a

Objavljeno u FINANSIJE

SARAJEVO, Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Antonio de Lanoj zaključili su na današnjem sastanku da je nužno uložiti napore kako bi se prevazišle političke razlike u ispunjavanju uslova MMF-a na koje se BiH obavezala potpisujući Pismo namjere.

Sagovornici su razgovarali o nastavku saradnje sa ovom finansijskom institucijom i analizirali stanje u vezi sa ispunjenjem uslova iz Pisma namjere, uz podsjećanje da izmjene i dopune zakona o akcizama i osiguranju depozita nisu dobile podršku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Bevanda je istakao da ovakva situacija utiče na investicione procese jer zakonske izmjene u oblasti akciza imaju direktan uticaj na dalji angažman međunarodnih kreditora, naročito u oblasti putne infrastrukture, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnim događajima uoči godišnjeg sastanka MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu, te aktivnostima u Ministarstvu finansija i trezora BiH u vezi sa usvajanjem budžeta za iduću godinu, što je uslovljeno prethodnim dogovorom i usvajanjem Globalnog fiskalnog okvira.

Prošireni kreditni aranžman između BiH i MMF-a zaključen je septembru prošle godine na iznos od 550 miliona evra, a povlačenje druge tranše kredita od 155 miliona KM zaustavljeno je zbog neispunjenja prethodnih mjera definisanih Pismom namjere. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+