ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Presuda: UIO BiH mora Srpskoj isplatiti 350 hiljada KM

Objavljeno u FINANSIJE

– UIO BIH se neosnovana obogatila na račun RS

– UIO uzela od firme novac za carinu po rješenju tadašnje Republičke uprave za carine Republike Srpske

BANJALUKA, Republika Srpska dobila je spor „težak“ 350.533 KM sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koju je tužila zbog neosnovanog bogaćenja, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.uio bih23

Radi se o tužbi koju je RS, krajem 2012. godine, podnijela protiv UIO zbog neosnovanog bogaćenja. Prvobitni tužbeni zahtjev je iznosio 175.266 KM, ali je RS na glavnoj raspravi taj iznos povećala na 350.533 KM zahtijevajući i isplatu zateznih kamata od 14. decembra 2010. godine.

„Okružni privredni sud u Banjaluci je 30. maja donio presudu kojom je usvojen tužbeni zahtjev tužitelja RS i naložena isplata duga sa zakonskim zateznim kamatama, uz troškove postupka“, rekli su danas za CAPITAL u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

RS je u tužbi navela da je na račun UIO neosnovano uplaćeno 175.266 KM na osnovu rješenja nekadašnje Republičke uprave carina, koje je preduzeće „Din trade“ iz Banjaluke trebalo da plati.Taj dug „Din trade“ je 2010. godine uplatio na račun UIO, a RS je u tužbi navela da je novac trebalo da ide na njen račun, a ne na račun UIO.
Riječ je o dugu koji je „Din trade“ Banjaluka uplatilo UIO na osnovu duga za carine i poreze.

Zastupnik UIO Pravobranilac BiH Mlađen Mandić rekao je ranije za CAPITAL da je od 2003. godine UIO jedina ovlaštena organizacija koja naplaćuje poreze i carine te da je zahtjev RS pravno neosnovan.

On je pojasnio da je firmi „Din trade“ suđeno za utaju poreza u krivičnom postupklu, te da je sud 2006. godine donio pravosnažnu presudu kojom je to preduzeće obavezano da plati kaznu oko 350.000 KM.

„Međutim, RS nije sprovela prinudno izvršenje te presude, a „Din trade“ je, u međuvremenu, platio dug prema rješenju UIO“, kazao je Mandić.

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+