ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Povjerenje u ekonomiju evrozone na najvišem nivou od 2011.

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

BRISEL – Povjerenje u ekonomiju evrozone skočilo je u decembru prošle godine na najviši nivo od 2011. godine, nakon što je Evropska centralna banka produžila svoj program podsticaja i pošto je oporavak 19-članog bloka pokazao dalje znake jačanja.

Indeks povjerenja direktora preduzeća i potrošača u evrozoni porastao je na 107,8 poena u decembru u odnosu na revidiranih 106,6 poena iz novembra, saopoštila je danas Evropska komisija, prenosi agencija “Blumberg”.

To je najjači pokazatelj od marta 2011. godine, koji je nadmašio i prognozu ekonomista koji su u anketi “Blumberga” predviđali da će on iznositi 106,8 poena.

Ekonomski zamajac evrozone je ubrzao krajem prošle godine najbržim tempom u više od pet i po godina, prema anketi menadžera nabavke, pošto je ECB produžila program kvantitativnog labavljenja kako bi podržala rast inflacije u godini političke neizvjesnosti.

Mada je poskupljenje nafte podstaklo u decembru najjači rast potrošačkih cijena u više od tri godine, pritisci na baznu inflaciju su ostali i dalje slabi, primjećuje njujorška agencija.

Poslije informacije o ekonomskom raspooloženju u evrozoni, evro je zabilježio malo pomjeranje kursa i trgovao se za 1,0600 dolara u 11,15 sati prije podne na berzi u Frankfurtu. Blumberg

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+