ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

“Potrebno smanjiti trgovinski disbalans sa RS”

Objavljeno u PRIVREDA

BEOGRAD, Srbija prema Republici Srpskoj ima suficit u protekloj godini od oko 600 miliona evra, što je povećanje za sedam odsto.

Postoji potreba da se taj disbalans promjeni u narednom periodu, istaknuto je na skupu “Dani Srpske” u Privrednoj komori Srbije.

Privredna komora Srbije je okupila 80 domaćih kompanija kojima je predstavljen projekat Podrinje, a koji su osvojile dvije vlade.

Kako je objasnio direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS Nenad Đurđević cilj tog projekta je da se sa obe strane Drine značajno podigne privredna saradnja.

“Problem naših ekonomija je što nisu komplementarne i postoji značajan disbalans, jer mi smo izvezli robu iz Srbije u vrednosti od 400 miliona evra u 2016, a postoji potreba da se međusobni izvoz uskladi
“, rekao je Đurđević.

On je dodao da je posebno značajan sektor prehrambene privrede i naveo primjer Sarajeva koji, kako je rekao, ima 500.000 stanovnika i značajne potrebe za prehrambenim proizvodima.

Prema Đurđevićevim riječima projekat Podrinje usvojen je pre dve godine, ali se do danas “nije daleko odmaklo” na njegovoj realizaciji.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom RS Zlatan Klokić kazao je da je projekat Podrinje, koji povezuje devet opština u dvije republike, veoma značajan jer bi trebalo, između ostalog, na narednoj sjednici dvije vlade, da bude usvojen akcioni plan čiji za realizaciju projekta.

Direktor predstavništva RS u PKS Mladen Cicović je rekao da će se u okviru projekta Podrinje najviše raditi na osnivanju novih proizvodnih pogona, a akcenat se stavlja na oblast turizma. Tanjug

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+