ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu

Objavljeno u OSTALO

potpisivanje-ugovora1BANJALUKA, Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić i predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Milenko Granulić potpisali su danas Posebni kolektivni ugovor kojim se preciznije i jasnije definisane obaveze koje nisu određene Zakonom o platama zaposlenih u zdravstvu.

Posebnim kolektivnim ugovorom definisani su dopunsko osposobljavanje, stručno obrazovanje, raspoređivanje radnika, rad u posebnim slučajevima, odmor i odsustvo, zaštita radnika, posebni segmenti koji se odnose na uvećanje osnovne plate i određene naknade plata, te ostala primanja radnika.

Ovim dokumetnom definisana je i odgovornost za povredu obaveza iz ugovora o radu, materijalna odgovornost, kao i druge brojne obaveze.

“Ovim kolektivnim ugovorom definiše se uvećanje osnovne plate u slučaju rada noću 35 odsto, te za 50 odsto rad državnim praznicima i drugim danima, koji se po zakonu neredani, kao i pravo na uvećanje osnovne plate od 15 odsto radnicima koji rade na radnim mjestima u posebnim uslovima rada”, rekao je Škrbić novinarima.

On je dodao da su definisana i prava na naknadu troškova prevoza dolaska i odlaska sa posla u iznosu od 80 odsto od cijene prevozne karte u javnom saobraćaju, te na otpremninu kod odlaska u penziju, na jubilarnu nagradu za 20 i 30 godina radnog staža, kao i na novčanu naknadu za rođenje djeteta u visini prosječne plate u RS.

Prema Škrbićevim riječima, novim ugovorom definisano je i pravo pravo radnika ili njegove porodice na pomoć u slučaju smrti radnika ili člana uže porodice.

Ministar Škrbić kaže da je preciziran i jasno definisan disciplinski postupak, pravo sindikata da njegov predstavnik sa punim pravom odlučivanja učestvuje u radu disciplinske komisije, te pravo na uvećani godišnji odmor u odnosu na minimum od 18 dana, koji je previđen Zakonom o radu i brojni drugi detalji.

Škrbić je istakao da je posebnim kolektivnim ugovorom kompletiran Zakon o platama, kao i da će u narednih mjesec ili dva biti definisan i pravilnik o ispunjavanju otežanih uslova rada u zdravstvenim ustanovama.

Ministar Škrbić je rekao da je prethodno razgovarao sa predstavnicima sva tri sindikata u oblasti zdravstva i dodao da su i on i Ministarstvo spremni na razgovar sa svima, jer smatraju da se mora razgovarati do pronalaska rješenja koja su prihvatljiva za sve strane.

On je napomenuo da ovaj dokument ne unosi neke velike novine u odnosu na prethodne i da ne vidi razlog zašto bi neki od sindikata imao nešto protiv odredbi koje definišu posebne uslove rada, te rad noću i tokom praznika.

Škrbić je istakao da od Strukovnog sindikata doktora medicine RS ima generalnu primjedbu u vezi sa načinom pregovoranja i uloge doktora.

“U potpunosti razumijem potrebu doktora da u nekim segmentima posebno pregovaraju, ali se to ne rješava kroz ovaj posebni kolektivni ugovor već eventualno izmjenama i dopunama Zakona o platama”, rekao je Škrbić.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže da je današnjeg potpisivanja posebnog kolektivnog ugovora radi vraćanja kolektivnog pregovaranja i da bi za mjesec dana trebalo da bude objavljen u Službenom glasniku.

“Novina je da poslodavac može da nagradi radnika i da ga destimuliše do 20 odsto”, rekao je Granulić, napomenuvši da je sindikat, na čijem je čelu, bio jedini granski sindikat koji do sada nije imao posebni kolektivni ugovor i dodao da se ovaj ugovor mora primjenjivati u punom kapacitetu.

On je istakao da je sada obaveza predsjednika sindikalnih organizacija i poslodavaca da naprave pojedinačne kolektivne ugovore. /

Komentari |


Komentari (2)

 • PORTIR SA PAPRIKOVCA

  RANKO SKRBIC JE BIO SAMO DECKO KOJI OBECAVA, OBECANJA LUDOM RADOVANJA…A GRANULIC JE PRICA ZA SEBE

 • PERSPEKTIVA

  RANKO ŠKRBIĆ, JE AMBASADOR BOSNE I HERCEGVINE U REPUBLICI SRBIJI. NA TAKO VISOKA I VAŽNA MJESTA SIGURNO SE DOLAZI NA DVA NAČINA.
  1. VELIKIM OBRAZOVANJEM, SPOSOBNOŠĆU I OEĆANJEM, KOJE NEKO PROČITAO, JOŠ KAO DEČKO KOJI NEŠTO OBEĆAVA.
  2. ILI AKO JE U NEKIM DEBELIM VEZAMA, PORODIČNIM, BIZNISOM, NEČIM DRUGIM SA NAJVEĆIM POLITIČARIMA NA VLASTI KOJI ODLUČUJU O POSTAVLJENJU NA MJESTO NA KOME SE TRENUTNO NALAZI.
  ODABIR I ODLUKU O NJEGOVOM POSTAVLJENJU DONIJELO JE TROČLANO MULTIETNIČKO PREDSJEDNIŠTVO, SVA TRI KONSTUTIVNA NARODA BOSNE I HERCEGOVINE, A AGREMAN ODOBRAVA PREDSJEDNIK REPUBLIKE SRBIJE.
  NIŠTA SPORNO, NAPROTIV DAO JE VELIKI DOPRINOS U OBLASTI ZDRAVSTVA, DA ISTO………………………….!!!!!!!??????????

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+