ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Portugal na aukciji trezoraca prikupio nešto više od milijarde evra

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

LISABON, Portugal je na današnjoj aukciji trezorskih zapisa prikupio nešto više od milijarde evra (1,4 milijarde dolara).
Na aukciji je portugalska agencija za upravljanje dugom prodala 560 miliona evra trezorskih zapisa sa rokom dospijeća u ovogodišnjem oktobru i 450 miliona evra koji dospijevaju na naplatu u martu iduće godine. Kamatna stopa iznosila je 5,11 odsto za 6-mjesečne trezorske zapise a 5,9 odsto za jednogodišnje zapise. Visoke stope posljedica su naglog rasta troškova zaduživanja za vladu u Portugalu prema neodrživim nivoima.

Većina analitičara očekuje da će Portugal uskoro prihvatiti paket pomoći, po uzoru na one koje su dosad bile primorane zatražiti Grčka i Irska. Procjenjuje se da će trebati čak 80 milijardi evra. Hina

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+