ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Porodiljama puni iznos plate

Objavljeno u FINANSIJE

SARAJEVO,  Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH insistiraće da u novom federalnom zakonu o radu ženama za vrijeme porodiljskog odsustva bude obezbijeđen puni iznos plate.
U SSS BiH tvrde kako zahtijevaju da poslodavci ili budžet FBiH na sebe preuzmu obavezu plaćanja razlike između naknade koja iznosi samo dio plate i koju isplaćuju kantoni do pune plate. Ističu da je poslodavcima trenutno ostavljeno na volju hoće li doplaćivati naknadu, te da većina nema interes da plaća bilo šta.
Sindikat ovo želi zakonom promijeniti jer novac koji dobijaju porodiljama ne znači mnogo, s tim da je iznos naknade različit po kantonima i neki ih uopšte ne isplaćuju.
“Poslodavcima nikakvim zakonom nije naloženo da isplaćuju naknade za vrijeme porodiljskog odsustva. U malim privatnim firmama poslodavac doplaćuje, ali to je rijetko i uglavnom tamo gdje su ljudi zaposleni po familijarnoj liniji pa se familijarno izađe u susret”, rekla je Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH.
Dodala je da porodiljsko po zakonu traje godinu dana, ali da žene na odsustvu ostaju u prosjeku šest mjeseci zbog malih primanja.
Napomenula je da Kanton Sarajevo ima najveći prosjek iznosa naknade porodiljama. Tako u ovom kantonu naknada iznosi 360 KM, s tim da ne može biti niža od najniže plate, pa se prošle godine, prema riječima nekih porodilja, kretala od 400 do 430 KM što je dovoljno samo za pelene i eventualno kutiju hrane.
Ovaj kanton ujedno ima najveću neto platu u FBiH koja iznosi 989 KM, a najniže imaju Srednjobosanski i Zeničko-dobojski kanton i to oko 680 KM. Prema propisu ZDK, porodilje imaju pravo na naknadu od 80 odsto od plate koju je žena primala šest mjeseci prije odsustva.
“U pregovorima u vezi s Zakonom o radu FBiH smo predložili da razliku od porodiljske naknade koju plaća kanton do pune plate snosi poslodavac. Ako oni ne pristanu onda bar da isplata te razlike ide na teret budžeta. Poslodavci su načelno prihvatili. Ovo je još otvoreno”, rekao je predsjednik SSS BiH Ismet Bajramović.
U ovom savezu napominju da će o zakonu, iako je načelno usaglašen, još biti pregovarano, a da će, ako ne bude postignut dogovor o porodiljskim naknadama, djelovati amandmanski kada zakon bude u Parlamentu FBiH. Dodali su da je ostalo da porodiljsko odsustvo traje godinu dana, mada su ranije tražili da to bude 18 mjeseci.
Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, kazao je da nema šanse da poslodavci plaćaju naknadu, te da je ovo ispalo iz zakona čiji je tekst usaglašen i čeka formiranje vlasti.
Iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH su rekli da naknade porodiljama ne isplaćuju u Posavskom, Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom kantonu. Nisu nam odgovorili da li je moguće postići dogovor da porodilje imaju punu platu.
Prema podacima poslodavaca, u Albaniji porodiljsko traje godinu dana i naknada je 80 odsto prosječne plate za pet mjeseci, a nakon toga 50 odsto. Hrvatska porodiljama isplaćuje sto posto plate i to do šest mjeseci starosti djeteta, te dodatnu naknadu još pola godine. Naknada za jednogodišnje porodiljsko odsustvo u Srbiji iznosi do sto posto zarade.
Poređenje
– Godinu traje porodiljsko odsustvo u FBiH, različiti iznosi naknada po kantonima
– 12 mjeseci porodiljsko traje u Hrvatskoj, prvih šest mjeseci žene primaju punu platu
– jednogodišnje porodiljsko odsustvo u Srbiji, naknada do sto odsto zarade            Nezavisne novine

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+