ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Poreskim sistemom protiv sive ekonomije

Objavljeno u FINANSIJE, PRIVREDA

BEOGRAD,  Privrednici u Srbiji  smatraju da se, kada je riječ o sivoj ekonomiji, rješenje  nalazi u poreskom sistemu. Novi  rekonstruisani vladin kabinet mora da krene u beskrupuloznu borbu sa sivom ekonomijom, smatraju privrednici.

Mirko Todorović, vlasnik konfekcije Todor iz Vrnjačke Banje smatra da “rješenje treba tražiti na izvoru problema”.

 “To znači da, ako je roba porijekla iz Srbije onda se kontroliše fabrika, a ako je stranog porijekla onda se kontroliše carina. Jer, nije  problem prodaje deviza na ulici svojevremeno rješio jurnjavom za dilerima, već zauzdavanjem pogona u Topčideru” i dodao da,”u situaciji kada, prema nekim računicama, više od trećine bruto domaćeg proizvoda „pojede” siva ekonomija onda je jasno šta država treba da uradi da bi povećala obim prihoda u državnoj kasi”.

Prema riječima  Nikole Pavičića, direktora Tarketa iz Bačke Palanke, kada je o riječ sivoj ekonomiji  rješenja tog problema je poreski sistem. Po njegovom mišljenju “bez obzira na to što državni zvaničnici ističu kako su porezi u Srbiji niski, nameti privredi su vrlo visoki i da zbog toga izlaz traže u sivoj zoni. Smanjenje dažbina,  moglo bi da pomogne u rješavanju tog problema”.

Privrednici podržavaju ideju Vlade Srbije da se i privredi, baš kao i građanima, omogući reprogram dugova. Odnosno, da narednih godinu ili dvije, u dogovoru s bankama, njihove obaveze miruju da bi kasnije bile ravnomerno raspoređene na ostatak.Tanjug

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+