ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Poreska tvrdi: Imamo nove dokaze da je Mital oštetio budžet Srpske

Objavljeno u PRIVREDA

BANJALUKA, Poreska uprava pronašla je nove dokaze da prijedorski Arselor Mital po transfernim cijenama prodaje ruda zeničkoj Željezari. To je  potvrdila direktorica Poreske uprave, uvjerena da će ovaj put dokazati ono što je sud prošli put osporio. 

Iako kontrola koja traje od januara još nije završena već sada je jasno da poreznici neće odustati od prvobitne tvrdnje, da je Mital za dvije godine koje su bile predmet kontrole utajio desetine miliona. Kad završe rješenje koje je sud vratio na novi postupak, u Poreskoj kažu da će se baviti i ostalim godinama.

“Sud je to vratio na ponovni postupak zbog nekakvih proceduralnih grešaka. Mi smo apsolutno dokazali da postoje transferne cijene, mi smo sad  u ponovnom postupku i pribavljamo još dodatne dokaze koji isto tako potvrđuju da smo bili u pravu i sa prvim rješenjem”, kaže Zora Vidović, direktor Poreske uprave.

Dosta je bilo pritiska uzvraćaju prvi ljudi prijedorskog Mitala. Generalni direktor poručuje da je na sudu sva priča o transfernim cijenama završena i ne vidi zašto se to ponovo radi. Tvrdi da kompanija koju vodi posluje pozitivno i ne izvlači dobit preko zeničke Željezare, koja je sve ove godine poslovala s gubitkom.

Pojasnio je da tona rude koju prodaju košta oko 20 evra po toni. Dok poreznici ne odustaju od računice da su cijene niže od tržišnih, u Mitalu kažu da se ruda tog kvaliteta nigdje ne može skuplje prodati.

“Ne znam kako komentarisati stvari koje nisu istinite. Imate odluku suda i ne postoje transferne cijene. Ali izgleda kontramjera se pokazuje, mi ćemo doći vi to imate. Doći i prijetiti bilo šta raditi nije dobra stvar. Volio bi da sve inspekcije i svi nalazi se pokažu i da bude takođe mogućnost da odu u etere zato što su oni takvog karaktera da bi mogli osvjetiti pravu dimenziju sivih otvorenih pitanja”, ističe Jelača.

Cijena po kojoj Mital prodaje rudu godinama se nije mijenjala dok je cijena rude na svjetskom tržištu varirala. Trenutno iznosi 56 dolara dok je u kontrolisanom periodu kojim se bavi Poreska uprava dostizala i tri puta veću cijenu.

Prethodno rješenje poništeno jer je između ostalog sud osporio kredibilitet firme koja je radila analizu cijena pa novi nalaz Poreske nestrpljivo čekaju i u Vladi.

Uvjereni su da će država naplatiti desetine miliona.

“S obzirom da je sud rekao da nisu uzeti svi elementi, odnosno da elementi koji su uzeti nisu bili validni sa njihovog aspekta tako da je Poreska uprava uzela u razmatranje.  Mi očekujemo uskoro da ćemo imati novu analizu, dakle mi ne možemo odustajati od onih sredstava koja pripadaju Republici, a pripadaju značajna sredstva bar prema onom što je tada prvobitno urađeno kao analiza. Ono što pokaže druga analiza biće osnova za naše postupanje”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

U tom slučaju stvari dobijaju novu dimenziju, jer poslovanje po transfernim cijenama znači i to da je dobit zajedničkog preduzeća Arselor Mital Prijedor umanjena. Ako se to dokaže, 49 odsto skrivene dobiti trebalo bi da pripadne RŽR Ljubiji. ATV

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+