ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Pomoć Portugalu 50 do 70 milijardi evra

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

BRISEL, Međunarodna pomoć Portugalu iznosiće između 50 i 70 milijardi evra, rekla su za Blumberg dvojica evropskih zvaničnika koji su dobro upoznati sa situacijom.

“Brojke su preliminarne, ali realne”, izjavili su oni.

Škotska Rojal benk predviđa da Portugalu treba hitan zajam od 80 milijardi evra. Za sada Portugal nije tražila pomoć izvana, ali brojni analitičari i političari uvjereni su da je samo pitanje dana kada će to učiniti, čime će se pridružiti Irskoj i Grčkoj.

Portugalski finansijski problemi pogoršali su se nakon što je parlament juče odbacio vladine prijedloge mjera štednje, primoravši vladu na ostavku.

Prinosi na portugalske državne obveznice s rokom dospijeća od 10 godina dostigli su najviši nivo u istoriji evrozone od 7,71 odsto. Time je cijena zaduživanja postala gotovo neodrživa za Portugal.

Portugalski troškovi zaduživanja kontinuirano su rasli u proteklih godinu dana budući da investitori zbog rizika zahtijevaju visok prinos. Vlada je juče naveče dala ostavku, nakon što su opozicione stranke odbacile najnoviji plan za smanjenje duga. Izbori se očekuju do jula, prenosi Poslovni.hr.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+