ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Polugodišnji spoljnotrgovinski promet RS povećan za 16,2 odsto

Objavljeno u TRGOVINA

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o spoljnotrgovinskom prometu Srpske za šest mjeseci ove godine, prema kojoj je on iznosio 3,95 milijardi KM i za 16,2 odsto je veći nego u istom periodu prošle godine.

Резултат слика за robna razmjena RS

Srpska je u navedenom periodu ostvarila i povećanje izvoza za 21,4 odsto, uvoza za 12,8 odsto i pokrivenost uvoza izvozom za 4,9 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom je u tom periodu iznosila 70,4 odsto, smanjen je ukupan deficit za 23,2 miliona KM, a iznosio je 685,3 miliona KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Republika Srpska je u prvom polugodištu ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, sa CEFTA zemljama ostvarila povećanje ukupnog spoljnotrgovinskog prometa za 15,5 odsto, ukupnog uvoza za 8,2 odsto, ukupnog izvoza za 28,5 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom povećana je u ovom periodu za 10,5 odsto, a iznosila je 66,7 odsto.

U Srpskoj je zabilježeno smanjenje deficita spoljnotrgovinske razmjene za 31,2 miliona KM i iznosi 145,3 miliona KM.

Ukupan spoljnotrgovinski promet Srpske sa članicama Evropske unije u prvih šest mjeseci ove godine je u odnosu na isti period lani veći za 14,5 odsto.

“Uvoz Republike Srpske iz EU u posmatranom periodu veći je za 12,44 odsto, a izvoz je povećan za 16,82 odsto”, naveli su iz Vlade Srpske.

Pokrivenost uvoza izvozom Srpske za period januar-juni u odnosu na zemlje EU iznosila je 100,52 odsto, što je povećanje od 3,77 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupan suficit Srpske u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na zemlje EU iznosi 6,2 miliona KM, a u istom periodu lani postojao je deficit od 34,1 milion KM, tako da je ostvareno povećanje od 40,3 miliona KM.

Iz Vlade Srpske naglasili su da je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na posmatrani period u posljednjih 11 godina Srpska ostvarila najmanji deficit i najveću pokrivenost uvoza izvozom. Srna

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+