ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Polugodišnja dobit „Drina osiguranja“ 2,1 miliona KM

Objavljeno u INTERVJU

– Svi poslovni planovi u prvom polugodištu 2016. ispunjeni, rezultati bolji nego 2015.
– „Drina“ potpisala sporazum o uslužnom rješavanju šteta iz oblasti autoodgovornosti sa „Nešković osiguranjem“ i „Brčko-gas osiguranjem“
– Pratimo stanje u „Krajina osiguranju“, potpuno nejasni potezi novog vlasnika
– Isplaćena dividenda akcionarima u iznosu od 1,8 miliona KM za prošlu godinu

BANJALUKA, „Drina osiguranje“ je lider na tržištu osiguranja u RS, već dvije godine zaredom ostvarujemo najveću premiju od svih osiguravajućih društava koja posluju u Srpskoj, a samo u prvih šest mjeseci ove godine imali smo premiju od skoro 13 miliona KM i dobit od 2,1 miliona maraka, rekao je u intervju za portal CAPITAL.ba generalni direktor „Drina osiguranja“ Milomir Durmić.drina osiguranje bl (3)

Kako je „Drina osiguranje“ poslovalo u prvih šest mjeseci ove godine i da li je ostvaren zacrtani plan?

DURMIĆ: Naši poslovni planovi za 2016. godinu su rađeni na bazi procenta rasta tržišta osiguranja RS, a to je nekih šest do osam procenata u odnosu na prošlu godinu. Svi poslovni planovi u prvom polugodištu 2016. su ispunjeni, rezultati su bolji nego u istom periodu prošle godine, plan je prebačen za 1,5 odsto, a rast prihoda u odnosu na prošlogodišnju realizaciju u prvih šest mjeseci je 14 odsto. Takođe, na Skupštini akcionara u martu 2016. godine donesena je odluka o isplati dividende akcionarima iz dobiti za 2015. godinu i do sada smo isplatiti 1,8 miliona KM, a ostatak dividende ćemo isplatiti do kraja trećeg kvartala ove godine. U istom periodu tehničke rezerve društva iznose gotovo 21 milion što je za dva miliona više u odnosu na isti period prošle godine. Tehničke rezerve društva su popunjene 100 odsto i u skladu sa važećim podzakonskim aktima što nam garantuje stabilnost, a našim osiguranicima garanciju da ćemo sve odštetne zahtjeve rješavati kvalitetno i na vrijeme.

Kolika je ostvarena premija u prvom polugodištu?

DURMIĆ: Ukupna ostvarena premija u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 12,9 miliona KM što je u odnosu na plan više za dva odsto, dok je prošlogodišnja realizacija bila 11,3 miliona maraka te je premija u prvih šest mjeseci ove godne u odnosu na šest mjeseci prošle veća za 15 odsto. Rast premije je ostvaren po svim vrstma osiguranja. Takođe, ostvaren je veći rast premije iz neobaveznih osigurnja tako da obavezna osiguranja u ukupnoj premiji iznose ispod 70 odsto što je bolje u odnosu na raniji period. Ovaj procenat učešća obaveznih osiguranja u ukupnoj premiji je i dalje visok u odnosu na zemlje u okruženju, ali je bolji od prosjeka u sektoru osiguranja Republike Srpske. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su sve filijale u sklopu „Drina osiguranja“ ostvarile rast u odnosu na prošlu godinu i da su ispunile poslovne planove za prvih šest mjeseci ove godine.

Svi odštetni zahtjevi riješeni u zakonskim rokovima

Koliko je „Drina osiguranje“ u ovom periodu isplatilo odštetnih zahtjeva i kakva je dinamika isplate šteta?

DURMIĆ: U prvom polugodištu 2016. „Drina osiguranje“ je isplatilo oko 3,7 miliona KM po osnovu odštetnih zahtjeva što je na nivou prošlogodišnje realizacije. Svi odštetni zahtjevi su u zakonskim rokovima riješeni i isplaćeni i sa 30. junom nemamo rješenih, a neisplaćenih odštetnih zahtjeva. Pratimo trend da svaki mjesec isplaćujemo i rješavamo sve odštetne zahtjeve i da ne prenosimo niti jedan odštetni zahtjev u naredni mjesec, što znači da rješavamo i isplaćujemo odštetne zahtve prije zakonskog roka. Broj sudskih sporova po osnovu odštetnih zahtjeva se smanjuje. „Drina osguranje“ već 20 godina postoji na tržištu osiguranja, a imamo manje od 100 odštenih zahtjeva na sudovima što je, uzimajući u obzir broj zahtjeva koji je riješen u proteklih 20 godina, veoma mali procenat.

drina osiguranje bl (1)Kakvi su planovi do kraja godine?

DURMIĆ: Kada su u pitanju finansijski pokazatelji u prvih šest mjeseci smo ostvarili dobit od 2,1 miliona KM, što je više u odnosu na prošlu godinu, ali je nešto niže u odnosu na plan. Do kraja godine smo planirali da ostvarimo oko 25 miliona KM premije. Ako uzmemo u obzir da je u prvom polugodištu ostvareno već 13 miliona KM možemo očekivati da će taj plan biti u potpunosti biti realizovan. „Drina osiguranje“ zadnjih nekoliko godina radi na tome da se struktura premije promijeni, kako bi učešće premije od obaveznih osiguranja bilo manje u odnosu na druge vrste osiguranja. Sada imamo učešće premije od autoodgovornosti oko 68 odsto što je bolje u odnosu na kompletno tržište osiguranja RS. Takođe, „Drina osiguranje“ je lider na tržištu osiguranja u RS i već dvije godine zaredom ostvarujemo najveću premiju od svih osiguravajućih društava koja posluju u RS i cilj nam je da taj trend zadržimo i u budućnosti.

Nelegalni popusti u autoosiguranju i dalje prisutni

Kakvo je stanje na tržištu osiguranja RS? Da li je došlo do određenih poremećaja u odnosu na prošlu godinu?

DURMIĆ: Na ovako malom tržištu, kao što je tržište RS, je prisutan jako veliki broj osiguravajućih društava. Samo u ovoj godini su registrovana dva nova društva, tako sada imamo 14 društava sa sjedištem u RS i 11 filijala iz FBiH. To je 25 društava koja rade na prostoru sa oko milion stanovnika. U takvom ambijentu se javljaju razne anomalije na tržištu kao što su vantarifni popusti u obaveznim osiguranjima. Kada uzmemo u obzir da u strukturi premija od osiguranja od autoodgovornosti učestvuje sa više od 70 odsto jasno je da se oko tog kolača svi borimo i da onda dolazi do nelojalne konkurencije.

Udrženje društava za osiguranje RS je veliku pažnju u proteklom periodu posvetilo upravo problemu nelegalnih popusta u autoodgovornosti. Potpisan je i kodeks o poštivanju premijskog sistema. Da li se on i dalje krši?

DURMIĆ: Nelojalna konkurencija je i dalje prisutna i vantarifna davanja su prisutna manje-više kod svih društava. Ne bih nijedno društvo posebno izdvajao, ali jasno je da je to tržište narušeno. Udruženje zajedno sa Agencijom za osiguranje radi na rješvanju ovog problema i već krajem avgusta ili početkom septembra ćemo pripremiti novu platformu na kojoj ćemo raditi kako bi se vanatarifni popusti ukinuli i kako bi osiguravajuća društva radila onako kako to zakon predviđa. Od oktobra će, u skladu sa Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju, biti povećane osigurane sume za nematerijalne štete u osiguranju od autoodgovrnosti sa 1,35 na 1,5 miliona KM, dok će u narednoj fazi ići na dva miliona KM, tako da možemo očekivati da će odštetni zahtjevi biti veći, da će učešće šteta u premiji biti veće i da će osiguravajuća društva morati malo drugačije da razmišljaju. Takođe, kada je u pitanju ovaj zakon, znamo da nam za četiri godine nastupa liberalizacija tržišta u autoodgovornosti koju mi moramo spremno dočekati.

Da li je i na koji način moguće stati u kraj nelegalnim popustima?

DURMIĆ: Jedna od ideja kako da se stane u kraj vantarifnim davanjima je da osiguravajuća društva ponude nešto novo osiguranicima, osim nešto niže premije. Mi smo sa „Nešković osiguranjem“ i „Brčko-gas osiguranjem“ potpisali sporazum o uslužnom rješavanju odštetnih zahtjeva iz oblasti autoodgovornosti. U početnoj fazi u tom sporazumu je bilo i „Wiener osiguranje“, međutim, zbog nekih personalnih izmjena oni nisu mogli u ovoj fazi da potpišu sporazum, ali su spremni i priključiće nam se. On podrazumijeva da osiguravajuća društva, potpisnici sporazuma, u skladu sa članom 25. Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, direktno obrađuju i isplaćuju štete svojim osiguranicima koje je pričino osiguranik jednog od druga dva društva potpisnika sporazuma, a onda se mi unutar društava međusobno regresiramo. Nadamo se da će se ovaj sporazum proiširiti i na druga društva i da će to biti nešto novo na tržištu.

drina osiguranje bl (6)Agencija dobro postupila uvođenjem privremene uprave u „Krajina osiguranje“

Vi ste i predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS. Kako komentarišete uvođenje privremene uprave u „Krajina osiguranje“? Može li to negativno uticati na ostala društva i uopšte na stanje u sektoru osiguranja?

DURMIĆ: Mi u Udrženju pratimo stanje u „Krajina osiguranju“ i za nas su potpuno iznenađujući i nejasni potezi koje većinski vlasnik tog društva vuče u posljednjih nekoliko mjeseci. Potpuno nam je nejasno šta želi novi većinski vlasnik tog osiguranja i zašto je uopšte uložio skoro sedam miliona KM u kupovinu većinskog paketa akcija, a ne želi da se bavi tim biznisom. Ukoliko bi došlo do propadanja nekog osiguravajućeg društva, to bi se odrazilo i na druga društva, pogotovo ako to društvo nema dovoljan kapital i popunjene tehničke rezerve iz kojih bi trebalo da budu isplaćene sve zaostale štete koje ono za sobom ostavi, jer bi to, putem Zaštitnog fonda, palo na sva druga osiguranja. S obzirom na to da „Drina osiguranje“ ima najveće tržišno učešće u RS naravno da bi taj teret pao najviše na nas i time smo lično zainteresovani da se stanje u „Krajina osiguranju“ popravi.

Smatrate li da je Agencija za osiguranje dobro postupila uvođenjem privremene uprave u „Krajina osiguranje“?

DURMIĆ: Potezi koje je Agencija u proteklom periodu povukla su izuzetno profesionalni i na vrijeme urađeni. Koliko ja znam Agencija za osiguranje RS je od samog početka pratila stanje u „Krajina osiguranju“, izdavala niz rješenja, formirala tim koji posebno prati aktivnosti u tom osiguranju i smatram da će sve te mjere doprinijeti da „Krajina osiguranje“ ponovo stane na noge. Privremena uprava koju je Agencija uvela je jedini mogući pravi potez koji je mogla u ovom trenutku da uradi. Sve drugo bi bilo ćutanje što bi ih moglo okarakterisati kao saučesnike u ovom djelu koje, po meni, ima obilježje krivičnog djela.

CAPITAL

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

    Pravila komentarisanja

    Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

    A- A A+