ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Politička nestabilnost glavna prepreka investiranju

Objavljeno u FINANSIJE

SARAJEVO, Politička nestabilinost BiH glavna je prepreka većeg angažmana turskih kompanija u BiH, istakli su predstavnici Unije privrednih komora i berzi Turske i turskih građevinskih kompanija tokom sastanka sa predstavnicima kompanija BiH koje posluju u Libiji.

Direktor turske konsultantske kuće za razvoj “Civril lou firm partner” /Civril Law firm partner/ Sinan Civril izrazio je uvjerenje da će nakon rješavanja tog pitanja, uslijediti velike investicije Turske u BiH, dodajući da i ostale zemlje gaje interes za tim, s obzirom da je BiH veoma interesantno podneblje velikih privrednih potencijala.

“Zainteresovani smo za saradnju kada su u pitanju saudijske firme u BiH. Velike investicije planiramo za BiH, ali čekamo političku stabilnost. Imamo pozitivna iskustva u BiH. Turska je prije deset godina bila na istom nivou kao i BiH, a kada je došao na vlast premijer Taip Erdoan, privreda je dostigla visoki nivo. BiH treba jedan Erdoan”, istakao je Civril.

Direktor turske građevinske kompanije “Kreatif Mimarlik” Faruk Čengić istakao je da je koridor autoputa “pet ce” veliko i veoma bitno ulaganje, koje treba odmah realizovati, te napomenuo da mnoge firme u Turskoj imaju kapacitet da taj projekat sprovedu.

Prema Čengićevim riječima, mogućnost saradnje turskih građevinskih firmi sa BiH postoji i na trećim tržištima u afričkim zemljama.

“Turske firme su spremne da urade sve što možete pomisliti od oblasti infrastrukture, izgradnje luka, pa do energetskog sektora. Ukupno poslovanje turskih građevinskih komanija u svijetu iznosi 24 milijarde dolara. Nakon Kine, Turska je jedna od najjačih zemalja u toj oblasti”, istakao je Čengić.

Turski privrednici borave u BiH povodom učešća u “Sarajevo biznis forumu 2011.”. Na sastanku sa privrednicima BiH, u organizaciji Spoljnotrgovinske komore BiH, razmatrani su prijedlozi mogućih saradnji, a ocijenjeno je i da nedostaju konkretni projekti firmi iz BiH.

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+