ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Pokrenuta milionska arbitraža protiv Fonda zdravstvenog osiguranja RS!

Objavljeno u EKSKLUZIVNO

-FZO RS nije obezbijedio milionsku garanciju po ugovoru sa “Euromedic Diagnosticom” koji pruža usluge radioterapije na UKC BL
-FZO RS: Radimo na obezbjeđivanju nove garancije
-Raskidom ugovora onkološki pacijenti bi ostali bez prijeko potrebne teleterapije i brahiterapije

BANJALUKA – Firma “International Medical Center”, koja rukovodi Centrom za radioterapiju u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, pokrenula je međunarodni arbitražni spor u Beču, jer Fond zdravstvenog osiguranja RS već oko dvije godine ne uspijeva obezbijediti ugovorenu bankarsku garanciju, otkriva portal CAPITAL.

Fond zdravstvenog osiguranja RS bio je dužan, po ugovoru iz 2008. godine koji je sklopio tadašnji direktor Goran Kljajčin sa holandskom firmom “Euromedic Diagnostic” o pružanju terapija onkološkim pacijentima u UKC Banjaluka, da ima bankarsku garanciju od milion KM na mjesečnom nivou, kao obezbjeđenje da će biti plaćene usluge liječenja.

Međutim, posljednja bankarska garancija je istekla prije oko dvije godine, a Fond nije obezbijedio novu. Banjalučki „International Medical Center” (IMC), kćerka firma holandskog “Euromedic Diagnostic”, izgubio je strpljenje i pokrenuo arbitražni spor pred Arbitražnim institutom u Beču.

U slučaju raskida ugovora sa IMC, onkološki pacijenti u RS bi došli u izuzetno tešku situaciju jer bi ostali bez prijeko potrebne teleterapije i brahiterapije.

Odgovornost nije samo na Fondu, već i na Vladi Republike Srpske u kojoj, prema našim informacijama, mjesecima ignorišu brojne dopise Fonda da se obezbijedi garancija.

Fond ne može da obezbijedi garanciju bez odluke Vlade RS, koja to izbjegava jer bi to morala odobriti Narodna skupština RS. Svako zaduženje Republike Srpske, pa i izdavanje garancije, mora dobiti većinu u parlamentu, što nije problem, ali to znači novu skupštinsku raspravu o ukupnim zaduženjima Republike Srpske.

Prema ugovoru koji je u posjedu CAPITAL-a, FZO RS obavezao se 2008. godine da će obezbijediti garanciju lokalne banke ili konzorcijuma lokalnih banaka prihvatljivih za ovu firmu, koja će pokrivati plaćanje postupaka teleterapije i brahiterapije za prethodni mjesec tokom 15 godina, na koliko je potpisan ovaj dokument.

U FZO RS priznaju da ugovor trenutno nije “pokriven”, ali “rade na obezbjeđivanju nove garancije između banke i ove kompanije”.

“Postojala je garancija koje je istekla, trenutno se radi na obezbjeđivanju nove. Prethodna garancija nikada nije aktivirana, jer je Fond izvršavao svoje obaveze. Takođe, nikada nijedna garancija za bilo koji ugovor nije aktivirana. Zahvaljujući ovom Centru, pacijenti više ne čekaju na terapiju i ne plaćaju ništa, jer to u potpunosti finansira Fond”, ističu u FZO RS izbjegavajući odgovor na konkretno pitanje zašto nije obezbjeđena garancija.

Tačno je da prethodna garancija nikada nije aktivirana jer je Fond redovno plaćao fakture, ali IMC neće više da toleriše mogućnost rizika.

U  IMC-u nisu željeli da komentarišu arbitražu, ali su potvrdili da su Vlada RS i FZO RS „ispunili prethodne uslove koji su bili osnov za početak kompletnog projekta“.

„“Euromedic“ je isto tako potpuno ispunio očekivanja ugovornog organa i sve klauzule ugovora u šta možemo da se uvjerimo i nakon sedam godina od početka rada radioterapije i brahiterapije u Banjaluci“, kratko nam je u mailu poslanom našoj redakciji direktor IMC Marijan Bilić.

Ugovor sa Holanđanima jasan

Ugovor koji je prethodio osnivanju Centra krajem novembra 2008. godine potpisali su tadašnji ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić u ime Vlade RS i direktori FZO RS Goran Kljajčin i UKC RS Mirko Stanetić s jedne, i Joseph Priel ispred holandske firme “Euromedic Diagnostic”.

Kako je EMD za izvršenje ovog ugovora u Banjaluci registrovao firmu “International Medical Center”, a FZO RS na osnovu tendera iz aprila 2008. godine odabrao Holanđane kao najbolje ponuđače, nije bilo prepreka za pružanje usluga teleterapije i brahiterapije onkološkim bolesnicima u Centru koji je već 2010. godine otvoren u okviru UKC RS.

“Ovo podrazumijeva specijalizovanu uslugu teleterapije i brahiterapije onkološkim bolesnicima koju obezbjeđuje “Euromedic Diagnostic” za najmanje 1.543 pacijenta godišnje na program teleterapije i najmanje 350 pacijenata godišnje na program brahiterapije, koristeći formirani Centar”, navodi se u ugovoru.

Obaveze EMD-a bile su da pribavi sve dozvole za formiranje Centra, da ga opremi dijagnostičkim aparatima, obuči medicinsko osoblje i obezbijedi servis za opremu. Već 2. avgusta 2010. godine Centar je primio prve pacijente.

Prvim aneksom ugovora, potpisanim u septembru 2009. godine, potvrđeno je da će FZO obezbijediti neophodne garancije, a da će troškove izdavanje istih snositi “Euromedic Diagnostic”, dok su drugim aneksom definisani načini na koje će FZO RS plaćati usluge usluge IMC-u.

“Fakturisanje usluga teleterapije i brahiterapije u tekućem mjesecu za prethodni mjesec se vrši samo za one pacijente koji su u prethodnom mjesecu završili terapiju zračenjem u Centru za radioterapiju”, piše u aneksu.

CAPITAL: Žana Gauk

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (6)

 • Nikola

  Ovi bi i dusu uzeli. Svaki mjesec uzmu od drzave 1.100.000 a pitanje je da li prezivi i 1%. Zrace i koga treba i koga ne treba. Nije sve u lijepim zidovima i ljubaznom osoblju. Neka nam objave plate svojih zaposlenih

  • Zasto Capital.ba ne istrazi ugovore o dijaliznom biznisu ove kompanije i nove kompanije koja je preuzela usluge hemodijalize u RS(Fresenius Njemacka) nakon sto se Euromedic odmah nakon osnivanja Centra za radioterapiju povukao iz Hd i ugovor prepustio svabama,kadavericnih transplantacija u RS nema,zasto?zato sto jedna hd kosta 120 eura×12 hd mjesecno i svaki pacijent je zlatna koka za kompaniju,koga briga sto je rjesenje za pacenike(transplantacija) na Hd u Francuskoj 80 000 KM,a samo jedan pacijent na Hd-u godisnje kosta porezne obveznike oko 15 hiljada eura

 • Dzoni

  Ljudi rade svoj posao i gledaju da zarade sto vise

 • Nikola

  Tako je. Ne moze svako ni raditi taj posao jer je opasan po zdravlje ali sam mislio da sve bude transparentno pa da lakse sudimo. Interesantno je koliko taj Bilic zaradjuje. I ovi iz drzave koji su to potpisivali i provodili su upitni

 • Nikola

  Neka svako svoj krst nosi

 • Mara

  Sve to treba na vjesala, i jedne i druge

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+