ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Pojačati ishranu i obezbijediti suvu prostirku

Objavljeno u OSTALO, PRIVREDA

BANJALUKA, Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić posavjetovao je danas uzgajivače da “zašuškaju” prostore u kojima drže svinje, pojačaju njihovu ishranu i obezbijede im suvu prostirku kako bi se zaštitili od gubitaka usljed niske temperature vazduha.

“Ishranu je poželjno pojačati, jer svinje na ovakvoj zimi gube jako mnogo energije. U tom smislu, dobra je kalorična hrana na bazi kukuruza i drugih žitarica”, rekao je Maljčić.

On je izjavio Srni da uzgajivači ne bi trebalo da drže svinje na propuhu i na otvorenom.

“Ako su svinje na otvorenom, jako je bitno da imaju suvu prostirku. Jer svinje su kao barut, što su u suvljem duže možete računati na njihovo bolje zdravlje”, kaže Maljčić.

Kada je riječ o prasićima, Maljčić je rekao da su oni najosjetljiviji dok ne dostignu više od 15 kilograma, zbog čega je u ranom periodu njihovog života potrebno dogrijavati prostorije u kojima borave.

“Velik broj prasića svake godine uništi zima, jer se prase bez svoje tjelesne temperature. Dakle, u tom periodu potrebna im je temperatura cirka 36 stepeni Celzijusovih i, naravno, suva prostirka”, objasnio je Maljčić. Srna

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+